Pizza z makaronem, kapustą lub ogórkiem konserwowym?

  • 9.02.2018, 14:05 (aktualizacja 09.02.2018 14:26)
  • Hanna Brzezińska, Filip Jędruch / Radio Tczew
Pizza z makaronem, kapustą lub ogórkiem konserwowym?
Podziel się:
Oceń:
Na naszej antenie świętowaliśmy Dzień Pizzy - zaskakująco ta potrawa wcale nie jest taka włoska, jak nam się wydaje! Podobno już w starożytności Grecy zajadali się bardzo podobną potrawą - cienkim ciastem, zapiekanym z dodatkami w postaci np. ziół czy oliwek. Ich pomysł podchwycili Rzymianie, którzy z biegiem czasu wzbogacili ciasto o sos pomidorowy.

Naszym gościem była dzisiaj Pani Ania z Pizzeri Parasolka, którą pytaliśmy o niespotykane składniki i historyczne menu Pizzerii, zaczęliśmy jednak od pytania, czy w ogóle lubi pizzę.

Aż 96% Polaków jada pizzę, a 73% co najmniej raz w miesiącu. Na pierwszym miejscu jest pepperonia, a na drugim tradycyjna margharita. Trzecie miejsce zajmują ex equo capriciosa i … hawajska.
 

Hanna Brzezińska, Filip Jędruch / Radio Tczew
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.radiotczew.pl. Telkab Sp. z o.o. z siedzibą w Tczewie, ul. Jagiellońska 55 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe