Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 18 grudnia 2025 23:32
Reklama

Tłusty czwartek. Przyjrzyjmy się, jak uczymy dzieci jedzenia

Dzień pączka to raj dla łasuchów. Ale tego dnia warto też zastanowić się, kto i jak kształtuje nasze nawyki żywieniowe. Okazuje się, że przykład dzieciom dają najbliżsi dorośli.
Tłusty czwartek. Przyjrzyjmy się, jak uczymy dzieci jedzenia

Autor: fot. canva

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że co piąty uczeń w Polsce boryka się z nadwagą lub otyłością, a polskie dzieci należą do tyjących najszybciej w Europie. Winne są cukry proste, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, sól i przekąski, które w zbyt dużych ilościach trafiają na talerze dzieci. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to proces, w którym ogromną rolę odgrywają rodzice. Niestety, to właśnie dorośli często dają niechlubny przykład – 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet w Polsce ma nadmierną masę ciała. Dlatego dietetycy radzą, by zmianę nawyków przeprowadzić solidarnie, całą rodziną.

Mamy coraz więcej dzieci z nadwagą i otyłością – mówi dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska, psycholog i dietetyk, specjalista zdrowia publicznego:

Słuchaj teraz
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Przede wszystkim spożywają za dużo cukru, tłuszczu, są to potrawy spożywane szybko, w biegu, bez uważności." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% małych dzieci (w wieku 1–3 lata), 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i niemal 22 proc. młodzieży do 15 roku życia. Dane IŻŻ pokazują, że z nadwagą lub otyłością boryka się już co piąty uczeń, problem nadmiernej masy ciała dotyczy 21,9 proc. chłopców i 17,8 proc. dziewczynek. Co istotne, polskie dzieci od kilku lat należą do najszybciej tyjących w Europie (jeszcze w latach 70. z nadmierną masą ciała borykało się mniej niż 10 proc. polskich uczniów).

Dietetyk podkreśla, że kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dziecka to proces, w którym ogromną rolę odgrywają rodzice. Taką prozdrowotną edukację warto wdrożyć nie wtedy, kiedy już pojawi się problem, ale już od najmłodszych lat, na etapie przedszkolnym.

Słuchaj teraz
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Rodzic pokazuje, że rolą żywienia jest przekazanie miłości, stąd dajemy czekoladki, kiedy kogoś lubimy albo chcemy podziękować, że jest nagrodą kiedy mama chce pocieszyć dziecko, jak upadło i daje mu loda (...) Nadajemy dodatkową wartość jedzeniu i to my to robimy jako dorośli." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

Rodzice powinni być wzorem do naśladowania, sami kierować się zasadami zdrowego żywienia i uprawiać aktywność fizyczną. To właśnie dorośli często dają niechlubny przykład – 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet w Polsce ma nadmierną masę ciała, a Polska plasuje się na piątym miejscu na świecie pod względem nadwagi i otyłości u dorosłych. Dlatego – jak podkreśla dietetyk – zmianę nawyków żywieniowych najlepiej wdrażać solidarnie, całą rodziną.

Słuchaj teraz
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Łatwiej się zmienia razem (...) Jeżeli czegoś wymagamy od dzieci to warto tego wymagać i od siebie." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

W Tłusty Czwartek całą rodziną zjedzmy ze smakiem kilka pączków, ale od jutra zwracajmy szczególną uwagę, jakie przykłady żywieniowe dajemy swoim dzieciom. Dobre zaowocują zdrowiem i szczupłą sylwetką.


Polecamy również artykuł: Tyle-halasu-tak-naprawde-o-nic.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama