Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 21 grudnia 2025 18:32
Reklama

Świat kalorii nie taki trudny do opanowania.

“Jesteś tym, co jesz.” Te krótkie, ale jakże treściwe słowa, często lekceważone, są esencją naszego wyglądu i samopoczucia. Ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór kalorii może okazać się mocno szkodliwy. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jest bowiem najistotniejszą częścią diety prowadzącą do celu. Bez względu na fakt czy dotyczy redukcji, utrzymania masy ciała, przybrania na wadze czy budowy masy mięśniowej.
  • 02.06.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Świat kalorii nie taki trudny do opanowania.

Kalorie - różna ilość dla różnych potrzeb

Według wzoru CPM, czyli całodobowego wydatku energetycznego, nazywanego także całkowitą przemianą materii, prawidłowe zapotrzebowanie na kalorie jest uzależnione od masy ciała, płci, wieku i aktywności fizycznej. Czynnika TEF, który określa ilość kalorii niezbędną do samego procesu trawienia pożywienia. Aktywności związanej z uprawianiem sportu, uwarunkowań genetycznych. Okresu ciąży i laktacji, ogólnego stanu zdrowia, a także zewnętrznej temperatury powietrza i wilgotności.

 

Ilość niezbędnych kalorii na dzienne zapotrzebowanie, kalorie wylicza się najczęściej według wzoru Harrisa-Benedicta, który w przypadku kobiet określa wzór:

  • BMR = 55,1 + (9,563 x masa ciała w kg) + (1,850 x wzrost w cm) - (4,676 x wiek)

I dla mężczyzn:

  • BMR = 655 + (4,35 x masa ciała w kg) + (4,7 x wzrost w cm) - (4,7 x wiek)

O wskaźniku BMR słów kilka.

 

Przy czym BMR jest elementem określającym najniższy poziom zapotrzebowania energetycznego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie uwzględnia on jednak zależności poziomu tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej, które warunkują agogikę przemian metabolicznych i użytkowania energii. W związku z tym czynnik BMR należy, dodatkowo pomnożyć przez współczynnik PAL, czyli wskaźnik określający poziom aktywności człowieka.

 

Dlatego drugi najczęściej stosowany wzór służący do prawidłowego zaplanowania diety ma postać:

Całkowita Przemiana Materii (CPM) = PPM (Podstawowa przemiana materii) x współczynnik aktywności fizycznej PAL. Umiejętność prawidłowego wyliczenia kalorii stanowi zatem clou do prawidłowego odżywienia i utrzymania należytej wagi.

 

Z uwagi na fakt, iż wskaźnik BMR, jest często trudny do ustalenia i w związku z tym często jest elementem fałszującym cały wynik, najlepszym rozwiązaniem do zaplanowania diety o najlepszym bilansie energetyczny jest przeliczenie według kolejnego wzoru: BMR x PAL = CPM. Pozwala to na precyzyjne wyliczenie niezbędnego poziomu kalorii.

Dzienne zapotrzebowanie, kalorie zawsze w sam raz - trud, który się opłaca

Analizując stopień trudności przy samodzielnym wyliczaniu kalorii, należy przyznać, że nie jest to umiejętność prosta. Obliczenia te nie mają bowiem podłoża czysto naukowego. Idealne ustalenie poziomu zapotrzebowania w energię bywa niemożliwe do ustalenia. Głównie z uwagi na fakt, że niemożliwym jest dokładne ustalenie poziomu aktywności fizycznej niezwiązanej z treningami. I aktualnym stanem zdrowia, związanego z infekcjami.

 

Dlatego planując długoterminową dietę, dobrze jest przynajmniej w fazie początkowej skorzystać z porad profesjonalnego dietetyka. Również w przypadku każdej nawet najmniejszej infekcji wskazana jest konsultacja z profesjonalistą. Innym równie rozsądnym rozwiązaniem jest możliwość skorzystania z usług firm cateringowych, które proponują różnego rodzaju diety, ustalane przez zawodowego dietetyka.

 

Ponadto wyliczone wyniki nie mogą stanowić jedynego pewnika, którego należy restrykcyjnie przestrzegać. Jak w każdym innym przypadku zachowanie zdrowego rozsądku jest podstawą. Wyliczenia kaloryczne powinny stanowić przede wszystkim podpowiedź, ukierunkowaną do opracowania diety. Najlepszym weryfikatorem wyliczeń jest bowiem własny organizm, który należy bacznie obserwować.

 

Reasumując, jakiekolwiek wyliczenia nie są stałą obliczoną na całe życie. Ponieważ wiele czynników jest zmienną, która wymusza dopasowanie zmian do aktualnej sytuacji życiowej i zdrowotnej. Nie zmienia to jednak faktu, że zdrowa dieta to przede wszystkim urozmaicona dieta, ograniczona w cukry i tłuszcze.

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama