Kasza gryczana niepalona a pszenica
Kasza gryczana niepalona tak naprawdę nie zawiera pszenicy. Mimo swojej nazwy kasza gryczana w rzeczywistości nie jest produktem pszennym. To raczej nasiona niż ziarna, co oznacza, że są bezglutenowe i bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu, alergiami lub celiakią. Podobnie jak nasiona komosy ryżowej, amarantusa i chia, trójkątne kasze gryczane uważane są za „pseudozboże". Pseudozboża to rośliny nietrawiaste, które są używane w taki sam sposób jak zboża lub ziarna. Kasza gryczana może być kupiona w postaci kaszy gryczanej niepalonej, jak i surowej.
Jak smakuje kasza gryczana?
Kasza gryczana ma orzechowy, ziemisty i mocny smak, dobrze komponując się z suszonymi owocami, ciemnymi przyprawami, orzechami i warzywami ziemnymi. Ma silniejszy smak niż inne popularne zboża, takie jak pszenica i ryż, ale ma podobną konsystencję.
Surowa kasza gryczana ma znacznie łagodniejszy smak niż jej prażony odpowiednik, co pomaga nadać tym wszechstronnym nasionom jeszcze większy wymiar!
Jak korzystać z kaszy gryczanej?
Jeśli kiedykolwiek próbowałeś surowej żywności lub diety bezglutenowej, prawdopodobnie próbowałeś już gryki. Jest to składnik, który można wykorzystać w prawie każdej potrawie, od wytrawnych po słodkie. Z reguły kasza gryczana może być przygotowywana jak każde inne ziarno pszenicy przy użyciu tych samych metod gotowania.
Kasza gryczana często zastępuje inne węglowodany, takie jak ryż, kuskus, ziemniaki czy makaron. Jak wspomniano wcześniej, kaszę gryczaną można również zmielić i wykorzystać jako mąkę. Mąka gryczana stała się bardzo popularnym składnikiem spiżarni, używanym jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach i naleśnikach.
W przeciwieństwie do wielu zbóż cała kasza gryczana jest wystarczająco delikatna do spożycia. Stanowią pyszną, chrupiącą nakładkę na sałatkę i wspaniały dodatek do granoli.
Kasza gryczana jest również częstym składnikiem tradycyjnych potraw w wielu miejscach na Ziemi. Jest stosowana w japońskim makaronie soba, tradycyjnej żydowskiej kaszy, japońskich pierogach, holenderskich naleśnikach oraz we francuskich naleśnikach.
Korzyści zdrowotne gryki
Kasza gryczana trafia do coraz większej liczby koszyków zakupowych ze względu na jej korzyści zdrowotne. Kasza gryczana jest uważana za żywność, która zapewnia korzyści
zdrowotne wykraczające poza podstawowe żywienie. Wiadomo, że optymalizuje zdrowie i zmniejsza ryzyko niektórych chorób. Kasza gryczana ma imponujący profil odżywczy, dostarczając kluczowe składniki odżywcze, witaminy i minerały – w tym magnez, potas, fosfor, cynk, miedź i wapń. Jest również wypełniony składnikami odżywczymi promującymi zdrowie, takimi jak kwercetyna i rutyna. Te składniki odżywcze przyczyniają się do wykazania korzyści zdrowotnych związanych z kaszą gryczaną.




