Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
niedziela, 21 grudnia 2025 06:38
Reklama

Półmaraton – jak się przygotować?

Odpowiedni trening to podstawa przygotowania do półmaratonu. Musisz jednak wziąć również pod uwagę inne czynniki, takie jak, chociażby odpowiednia dieta w dzień startu.
  • 29.04.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Półmaraton – jak się przygotować?

Półmaraton – ogromne wyzwanie

Nie można zaprzeczyć, że półmaraton, oczywiście tuż za „pełnowymiarowym” maratonem, jest jednym z najbardziej prestiżowych i wymagających zarazem wyzwań, jakie stoją przed biegaczami niezależnie od tego, na jakim etapie doświadczenia się znajdują. Bez różnicy czy biegasz raczej okazjonalnie, czy też poświęcasz na to każdą wolną minutę, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować swoich sił. Oczywiście odpowiednie przygotowanie motoryczne jest najbardziej kluczowe; przede wszystkim, jeśli chodzi o regularność i intensywność podejmowanego wysiłku, najlepiej właśnie biegania. W zależności od organizmu i jego specyfiki przygotowanie do przebiegnięcia półmaratonu może trwać nawet kilka miesięcy, ale każdy sportowiec z pełnym przekonaniem powie, że jest to gra warta świeczki.

Dieta przed półmaratonem

Równie istotną kwestią jest również żywienie – nieodłączna część cyklu treningowego. Dieta półmaratończyka powinna być treściwa, ale nie przesadnie ciężka. Chodzi o wydolność organizmu oraz jego odpowiednią formę, w związku z czym poleca się w szczególności stosowanie takich składników, jak chude mięso z kurczaka i indyka, ryby, strączki, orzechy, jogurty naturalne i tym podobne elementy zdrowej diety dla ambitnego sportowca. Zalecane jest także zrezygnowanie z krowiego mleka na rzecz jego roślinnego odpowiednika – tego rodzaju zmiany mogą wydawać się drobne, ale są naprawdę znaczące w kontekście długotrwałego wysiłku, jakim jest półmaraton. Pamiętaj, że to naprawdę duże obciążenie dla twojego organizmu, lecz również psychiki. Z tego względu odpowiednie żywienie jest koniecznością.

Istotne jest jednak także to, co zjesz w dzień półmaratonu. Na śniadanie nie może zabraknąć pożywnych składników, ale przede wszystkim takich, którymi się najesz i które nie będą dla ciebie żadnym eksperymentem. Jeśli chodzi o ostatnią przekąskę przed rozpoczęciem biegu, warto zaopatrzyć się w pożywną, bogatą w energię przekąskę, taką jak na przykład batonik energetyczny. Warto, aby był wyprodukowany z możliwie jak najbardziej naturalnych składników. 

Więcej porad na ten temat znajdziesz pod tym linkiem: https://alenergy.eu/Co-zjesc-przed-polmaratonem-dieta-przed-polmaratonem-blog-pol-1649577563.html

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama