Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 15 grudnia 2025 00:01
Reklama

Jak parzyć herbatę rooibos?

Herbata rooibos charakteryzuje się lekko słodkim, miodowym smakiem, subtelnym zapachem oraz pięknym czerwonym kolorem. Warto dowiedzieć się jak ją parzyć, aby jak najlepiej wydobyć jej walory.
  • 05.04.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak parzyć herbatę rooibos?

 

Właściwości prozdrowotne herbaty rooibos

Jest to herbata z rośliny o takiej samej nazwie, czyli inaczej z czerwonokrzewu afrykańskiego. Rooibos ma liczne właściwości prozdrowotne i dlatego jest spożywana i doceniana praktycznie na całym świecie. Herbata ta nie zawiera teiny, dlatego ma działanie uspokajające i relaksujące. Może być pita nawet tuż przed snem. Polecana jest dla osób z nadciśnieniem, cukrzycą, chorobami serca, zaburzeniami trawienia. Zawiera wiele cennych substancji, które są przeciwutleniaczami, dlatego pomaga zwalczać wolne rodniki, które przyspieszają starzenie oraz odpowiadają za występowanie wielu chorób.

Herbata rooibos korzystnie wpływa na organizm. Reguluje pracę układu trawiennego, dlatego polecana jest dla osób na dietach odchudzających. Wykazuje także dobry wpływ na osoby z alergiami, ponieważ hamuje wydzielanie histaminy. Ma także działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Spożywać ją mogą osoby w  każdym wieku, nawet małe dzieci.

Sposób parzenia i podawania

Odpowiedni sposób parzenia herbaty wpływa na jej smak i działanie. Herbatę z czerwonokrzewu należy zalewać gorącą wodą o temperaturze ok. 95 stopni. Zaleca się parzyć ją pod przykryciem przez ok. 3-4 minuty lub dłużej. W przypadku herbaty rooibos czas parzenia nie zmienia jej właściwości, ale pozwala otrzymać bardziej intensywny smak i kolor. Dostępna jest w formie torebek ekspresowych oraz na wagę. Jeśli do parzenia używamy herbatę sypaną, warto przecedzić ją przez specjalny filtr do parzenia, ponieważ jej listki są dość drobne. 

Rooibos możemy podawać bez dodatku cukru, ponieważ ma ona lekko słodkawy, miodowy smak. Może być także pita z miodem lub z mlekiem, a  także z dodatkiem soków owocowych oraz cytryny. Świetnie sprawdza się także w wersji na zimno, jako herbata mrożona, podawana z lodem. Herbata ta oferowana jest w sklepach także w różnych wersjach smakowych. Najwięcej wartości ma herbata sypana, ale także ta w torebkach jest smaczna i wartościowa, a przy tym wygodna w stosowaniu.

Zastosowanie herbaty rooibos

Herbatę z czerwonokrzewu można przygotowywać bez żadnych dodatków. W ten sposób najlepiej można docenić jej walory smakowe oraz działanie prozdrowotne. Często rooibos stosowana jest także w mieszankach herbat, aby uzyskać ciekawy smak i kolor. 

Herbata rooibos może być także stosowana zewnętrznie. Można wykorzystywać ja do przemywania twarzy, ponieważ działa korzystnie na każdy rodzaj skóry, także tej z przebarwieniami lub trądzikiem. Warto również przygotowywać z niej okłady pod oczy, ponieważ działa odświeżająco na skórę. 

Warto pamiętać, że najwyższej jakości herbata powinna posiadać odpowiednie certyfikaty, potwierdzające jej pochodzenie oraz jakość. Także właściwe przechowywanie wpływa na smak i aromat. Aby herbata była długo przydatna do spożycia, należy przechowywać ją w chłodnym miejscu, w zamkniętych opakowaniach.


 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaKino Helios Tczew zaprasza!
Reklama
Reklama