Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
poniedziałek, 15 grudnia 2025 11:38
Reklama

Błonnik kontra pozostałe węglowodany

Czy wiesz, że błonnik też jest węglowodanem? Nie jest to oczywiste dla wszystkich. Błonnik jest węglowodanem pochodzącym ze ściany komórkowej roślin i jesteśmy w stanie zaryzykować stwierdzeniem, że jest on prawdopodobnie o wiele ważniejszy niż inne węglowodany.
  • 04.04.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Błonnik kontra pozostałe węglowodany

Rola błonnika pokarmowego

W przeciwieństwie do węglowodanów złożonych i prostych, błonnik nie rozpada się na pojedyncze cząsteczki cukru, które następnie ulegają trawieniu i wchłanianiu do krwioobiegu. Wielu z nas kojarzy, że błonnik jest dla nas dobry i pomaga nam zachować prawidłowy rytm pracy układu pokarmowego i funkcjonowania metabolizmu, jednak to nie wszystko! Ten rodzaj węglowodanów ma dla nas o wiele więcej korzyści! Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika zapewnia to wszystko, a nawet więcej:

  • Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
  • Odżywia przyjazne bakterie w jelitach, dzięki czemu cały organizm jest zdrowszy
  • Pomaga eliminować toksyny
  • Reguluje przemieszczanie się treści pokarmowej w układzie pokarmowym
  • Wspomaga lepszy sen
  • Pomaga regulować poziom hormonów
  • Chroni przed zmianami nowotworowymi
  • Obniża poziom "złego" cholesterolu

Rodzaje błonnika pokarmowego

Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

  • Błonnik rozpuszczalny - Większość błonnika pokarmowego pochodzi z roślin, które zawierają związki rozpuszczalne w wodzie. Tworzą one w jelitach materiał o konsystencji żelu i spowalniają proces trawienia. Gdy trawienie przebiega prawidłowo, błonnik rozpuszczalny jest fermentowany i rozkładany przez bakterie w jelicie grubym. Czasami błonnik rozpuszczalny występuje w przetworzonej żywności jako "błonnik dodany", zagęszczacz, emulgator lub stabilizator. Wśród rodzajów błonnika rozpuszczalnego można wymienić mannozę, galaktozę, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar lub karagen. Oprócz tego, dieta pudełkowa https://www.uhrabiego.pl/ czy “fit restauracje” mogą zwiększyć jego zawartość w poszczególnych posiłkach wprowadzając do jadłospisu produkty wyjątkowo w niego obfitujące, np. otręby pszenne.
  • Błonnik nierozpuszczalny - Błonnik nierozpuszczalny, nazywany niekiedy "paszą objętościową", przechodzi przez przewód pokarmowy w stanie prawie nienaruszonym. Ten rodzaj błonnika zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnienie. Przyspiesza on trawienie i wiąże toksyny w celu ich usunięcia.  Większość tych włókien ulega fermentacji, w wyniku której powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i niektóre witaminy.

Jak zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego?

Badania nad błonnikiem pokarmowym nie różnicują, który rodzaj błonnika jest najlepszy - rozpuszczalny czy nierozpuszczalny. Wiadomo natomiast, że powinniśmy dostarczać go w diecie w dużych ilościach. Zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej to 25-30 gramów. Jedną z rad, które mogą pomóc zwiększyć ilość błonnika w diecie, jest spożywanie jak największej ilości różnorodnych produktów roślinnych każdego dnia.

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Kultury i Sztuki zaprasza
Reklama
Reklama