Rola błonnika pokarmowego
W przeciwieństwie do węglowodanów złożonych i prostych, błonnik nie rozpada się na pojedyncze cząsteczki cukru, które następnie ulegają trawieniu i wchłanianiu do krwioobiegu. Wielu z nas kojarzy, że błonnik jest dla nas dobry i pomaga nam zachować prawidłowy rytm pracy układu pokarmowego i funkcjonowania metabolizmu, jednak to nie wszystko! Ten rodzaj węglowodanów ma dla nas o wiele więcej korzyści! Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika zapewnia to wszystko, a nawet więcej:
- Chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
- Odżywia przyjazne bakterie w jelitach, dzięki czemu cały organizm jest zdrowszy
- Pomaga eliminować toksyny
- Reguluje przemieszczanie się treści pokarmowej w układzie pokarmowym
- Wspomaga lepszy sen
- Pomaga regulować poziom hormonów
- Chroni przed zmianami nowotworowymi
- Obniża poziom "złego" cholesterolu
Rodzaje błonnika pokarmowego
Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
- Błonnik rozpuszczalny - Większość błonnika pokarmowego pochodzi z roślin, które zawierają związki rozpuszczalne w wodzie. Tworzą one w jelitach materiał o konsystencji żelu i spowalniają proces trawienia. Gdy trawienie przebiega prawidłowo, błonnik rozpuszczalny jest fermentowany i rozkładany przez bakterie w jelicie grubym. Czasami błonnik rozpuszczalny występuje w przetworzonej żywności jako "błonnik dodany", zagęszczacz, emulgator lub stabilizator. Wśród rodzajów błonnika rozpuszczalnego można wymienić mannozę, galaktozę, mączkę chleba świętojańskiego, gumę guar lub karagen. Oprócz tego, dieta pudełkowa https://www.uhrabiego.pl/ czy “fit restauracje” mogą zwiększyć jego zawartość w poszczególnych posiłkach wprowadzając do jadłospisu produkty wyjątkowo w niego obfitujące, np. otręby pszenne.
- Błonnik nierozpuszczalny - Błonnik nierozpuszczalny, nazywany niekiedy "paszą objętościową", przechodzi przez przewód pokarmowy w stanie prawie nienaruszonym. Ten rodzaj błonnika zwiększa objętość stolca i ułatwia wypróżnienie. Przyspiesza on trawienie i wiąże toksyny w celu ich usunięcia. Większość tych włókien ulega fermentacji, w wyniku której powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i niektóre witaminy.
Jak zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego?
Badania nad błonnikiem pokarmowym nie różnicują, który rodzaj błonnika jest najlepszy - rozpuszczalny czy nierozpuszczalny. Wiadomo natomiast, że powinniśmy dostarczać go w diecie w dużych ilościach. Zalecane dzienne spożycie dla osoby dorosłej to 25-30 gramów. Jedną z rad, które mogą pomóc zwiększyć ilość błonnika w diecie, jest spożywanie jak największej ilości różnorodnych produktów roślinnych każdego dnia.





