Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 5 grudnia 2025 15:01
Reklama

Jak zwiększyć możliwości destylatora?

Najlepsza aparatura do destylacji? Trudno jednoznacznie wskazać idealny model, bo zależy to od preferencji i umiejętności użytkownika. Wiadomo natomiast, że destylator powinien mieć nowoczesną konstrukcję, a jego funkcjonalność można zwiększyć dzięki rozbudowie o praktyczne akcesoria.
  • 11.09.2025 09:49
Jak zwiększyć możliwości destylatora?

Budowa destylatora – na co zwrócić uwagę?

Wszystkie elementy destylatora muszą do siebie idealnie pasować, bo nawet niewielka nieszczelność negatywnie wpłynie na proces produkcji. Oprócz tego kolumna do spirytusu nie powinna mieć mniej niż 100 cm wysokości – pot-stille do smakówek są niższe, ale i one mają przynajmniej 70-80 cm, jeśli zostały wyposażone w moduł refluxu do wzmacniania otrzymywanego destylatu. Średnica rury wpływa na tempo destylacji – przykładowo, dla fi 54 będzie to ok. 1 litr spirytusu na godz., a przy rurze o szerokości 76 mm tempo odbioru wzrasta do ok. 2 l/godz.

Destylatory ze zwykłej stali w ogóle się nie sprawdzają – stal musi być nierdzewna, a jeszcze lepiej, kiedy pracuje się na sprzęcie miedzianym. Co przemawia za miedzią? Jest ona droższa, ale jako pierwiastek czynny bierze udział w destylacji, oczyszczając alkohol ze szkodliwych związków i nadając mu delikatniejszy, głębszy i bardziej harmonijny smak. Profesjonalne destylarnie korzystają wyłącznie z miedzianej aparatury, warto więc zainwestować w taki materiał nawet przy produkcji na niewielką skalę.

Dodatkowe akcesoria – większe możliwości destylatora

W wersji podstawowej destylator może wyprodukować dobrej jakości alkohol określonego rodzaju – np. pot-stille są do smakówek, a kolumny rektyfikacyjne do czystego spirytusu. Modele takie jak dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54 można jednak rozbudować, co nadaje im bardziej uniwersalny charakter. Popularnym dodatkiem do potstila jest z kolei reflux, który powoduje, że alkohol jest lepiej oczyszczony i zyskuje większą moc. Podobnie jest z przedłużenie deflegmatora potstila (które można w każdej chwili odłączyć) – jest to akcesorium stosowane przy robieniu mocnego i czystego bimbru na potstilu, odradzane przy destylatach smakowych, kiedy chodzi właśnie o to, żeby zachować smaki i aromaty.

Wydłużony aromatyzator zwiększa intensywność smaku alkoholu – wkłada się do niego botaniki, ziarna, skórki owoców. Warto też do destylatora dokupić regulator mocy grzałek, który zapewnia większą kontrolę nad procesem destylacji. Przydatnym elementem jest jeszcze papuga, która na bieżąco pokazuje moc odbieranego destylatu – mocuje się ją bezpośrednio do chłodnicy. Więcej o dostępnych opcjach dla destylatorów: dobrydestylator.pl/.

Artykuł sponsorowany


Reklama