Fenomen ciasta
Ciasto marchewkowe było popularnym daniem już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku danie to docenił cały świat. Było ono popularne głównie USA, ale dziś zajadają się nim wszystkie kraje, w tym oczywiście Polacy. O fenomenie ciasta marchewkowego mówi dietetyk, Sara Piotrowicz:
Moda na ciasto marchewkowe z białą glazurą rozpoczęła się w latach sześćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych. Ten prosty w wykonaniu i tani produkt, szybko zyskał sympatię amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów, dostępnych w większości restauracji. Na Pomorzu znany jest kaszubski kuch marchewny - ciasto korzenne, w smaku słodkie o zapachu marchwi i cynamonu. Przyrządza się je ze startej marchwi, mąki, jaj, oleju, cukru, bakalii, kakao i cynamonu. Polewę przyrządza się z nadmiaru soku z marchewki.
~ Sara Piotrowicz, dietetyk
Jak ciasto marchewkowe wpływa na nasze odżywianie?
Ciasta przyrządzone z warzyw są sposobem na przemycenie do diety cennych składników, w postaci pysznego deseru. Przykładem są zawarte w marchwi witaminy A i karotenoidy. Sporządzanie deserów z warzyw jest szczególnie pomocne w przypadku dzieci, które nie są zazwyczaj zbyt chętne do jedzenia surowych warzyw i trzeba im je podać w ciekawszej formie.
Ciasto marchewkowe, czy też na przykład brownie z fasoli, są także polecane osobom na diecie redukcyjnej, które co prawda ograniczają kalorie ale od czasu do czasu mają ochotę na słodki deser. Decydując się na takie ciasto powinniśmy przede wszystkim przyrządzić je sami tak, aby wiedzieć co się w nim znajduje.
Dzisiaj więc w naszych domach, może się pojawić ten słodki i zdrowy deser. Może macie swój przepis na ciasto marchewkowe?
Dajcie nam znać w komentarzach!







Napisz komentarz
Komentarze