Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 18 grudnia 2025 08:18
Reklama

Dzień Ciasta Marchewkowego. Jak to danie wpływa na nasze odżywianie?

Dzisiaj świętujemy Dzień Ciasta Marchewkowego. Zapytaliśmy lokalną dietetyk o fenomen tego dania i to jak wpływa na nasze odżywianie.
Dzień Ciasta Marchewkowego. Jak to danie wpływa na nasze odżywianie?

Autor: fot. Pixabay

Fenomen ciasta

 

Ciasto marchewkowe było popularnym daniem już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku danie to docenił cały świat. Było ono popularne głównie USA, ale dziś zajadają się nim wszystkie kraje, w tym oczywiście Polacy. O fenomenie ciasta marchewkowego mówi dietetyk, Sara Piotrowicz:

Słuchaj teraz
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Moda na ciasto marchewkowe z białą glazurą rozpoczęła się w latach sześćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych. Ten prosty w wykonaniu i tani produkt, szybko zyskał sympatię amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów, dostępnych w większości restauracji. Na Pomorzu znany jest kaszubski kuch marchewny - ciasto korzenne, w smaku słodkie o zapachu marchwi i cynamonu. Przyrządza się je ze startej marchwi, mąki, jaj, oleju, cukru, bakalii, kakao i cynamonu. Polewę przyrządza się z nadmiaru soku z marchewki.

~ Sara Piotrowicz, dietetyk

 

Jak ciasto marchewkowe wpływa na nasze odżywianie?

 

Słuchaj teraz
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Ciasta przyrządzone z warzyw są sposobem na przemycenie do diety cennych składników, w postaci pysznego deseru. Przykładem są zawarte w marchwi witaminy A i karotenoidy. Sporządzanie deserów z warzyw jest szczególnie pomocne w przypadku dzieci, które nie są zazwyczaj zbyt chętne do jedzenia surowych warzyw i trzeba im je podać w ciekawszej formie. 

Ciasto marchewkowe, czy też na przykład brownie z fasoli, są także polecane osobom na diecie redukcyjnej, które co prawda ograniczają kalorie ale od czasu do czasu mają ochotę na słodki deser. Decydując się na takie ciasto powinniśmy przede wszystkim przyrządzić je sami tak, aby wiedzieć co się w nim znajduje.

 

Dzisiaj więc w naszych domach, może się pojawić ten słodki i zdrowy deser. Może macie swój przepis na ciasto marchewkowe?

Dajcie nam znać w komentarzach!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Kultury i Sztuki zaprasza
Reklama
Reklama