– Pomorze to piękna i bogata w historię i walory przyrodnicze kraina, a tworzą ją także Kociewiacy i ta idea legła u podstaw zorganizowania takich spotkań – powiedział Tomasz Damaszek, pomysłodawca i organizator Walnych Plachandrów. – Nazwa to w gwarze kociewskiej spotkanie, plotki wśród znajomych – dodaje prof. Maria Pająkowska-Kensik.
Spotkanie w Grucznie relacjonuje ZKP Oddział Kociewski w Tczewie.
Plachandry rozpoczęły się od uroczystej mszy, po której licznie przybyli uczestnicy przeszli na miejsce Festiwalu Smaku. Podczas spotkania w Grucznie coś dla siebie znaleźć mogą nawet najbardziej wybredni smakosze. Wybór był ogromny. Spore ilości wędlin, serów, kiełbas itp. Nie zabrakło także piw i nalewek. Ale Festiwal Smaku w Grucznie to nie tylko jedzenie. Były także stoiska z rękodziełami, starociami czy przyborami kuchennymi. Jak co roku, organizatorzy przygotowali dla zwiedzających mnóstwo atrakcji, jak choćby pokazy psów pasterskich, a także pokazy warzenia piwa, wikliniarstwa oraz wyrobu produktów z mleka. To doskonała forma promocji i kultywowania lokalnej kociewskiej tradycji na domowych stołach w dniu codziennym.
- ZKP Oddział Kociewski w Tczewie

fot. ZKP Oddział w Tczewie
Jednym z elementów spotkania było wręczenie nagród:
- „Ambasador Kociewia” kategoria zbiorowa – Towarzystwo Miłośników Ziemi Tczewskiej w Tczewie
- „Perełka Kociewia” – Oskar Ludwiczak, ZKP Oddział Kociewski w Tczewie

fot. ZKP Oddział w Tczewie






Napisz komentarz
Komentarze