Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 16:34
Reklama
Reklama

W Subkowach odbyło się sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu"

Od kilku lat pierwsza sobota października to święto regionalnej kuchni za sprawą Sympozjum Kulinarnego pod wspólną nazwą “O jeściu na Kociewiu”.
W Subkowach odbyło się sympozjum kulinarne "O jeściu na Kociewiu"

Autor: Adam Przybyłowski

Co roku głównym bohaterem Sympozjum Kulinarnego “O jeściu na Kociewiu” organizowanego przez Kociewskie Forum Kobiet jest inna potrawa bądź charakterystyczny składnik. Były już fefernuski, ziemniaki, rok temu smakosze zachwycali się twarogami, sernikami i glómzami, a tym razem w Domu Kultury w Subkowach królowały “Rarytasy z jabłkiem”.

 

Jabłka można było kosztować w kociewskich przepisach na słodko, ale też poczytać o nich w specjalnie na tę okazję wydanej książce “Kociewskie słodkości z jabłek”. Nie zabrakło inscenizacji o Entliczku pętliczku Tuwima w wykonaniu dzieci z subkowskiej szkoły. Były wykłady, konkursy z nagrodami, muzyka, stoiska regionalne i degustacje. Statuetkę Hit Sympozjum Kulinarnego otrzymała Elżbieta Jurczyńska z Czarlina. Druga była Katarzyna Nowak z Tczewa, a trzecia - Patrycja Dzierżanowska z Kulic. (uwaga: Można przykryć wynikami na planszy - dropbox i/lub przeczytać tylko Elżbieta Jurczyska z Kulic).

Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet zaprasza za rok na święto “Kociewskiej bani”. (Jeśli jest porzadny fragment muzyki Burczybasu, mozna dac, zeby wydlużyć)



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama