Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 11:12
Reklama Przekaż 1,5 % podatku dla Ewy Misztal
Reklama

Wróciły i wyglądają, jak ich niegroźne bliźniaki. Strzeż się tych grzybów

Zaczyna się sezon grzybowy, a wraz z nim nadejdzie czas fatalnych zatruć. Wiele trujących grzybów bliźniaczo przypomina jadalne okazy.
Wróciły i wyglądają, jak ich niegroźne bliźniaki. Strzeż się tych grzybów

Autor: fot. Senepid Łódź

 

Wprawni grzybiarze zapewne dobrze radzą sobie z rozpoznawaniem grzybów, ale nawet najlepszym może zdarzyć się wpadka

 

A co dopiero mówić o osobach, które na grzybach się nie znają i zbierają je co kilka lat. Zagrożenie jest poważne. Wiele trujących grzybów do złudzenia przypomina jadalne okazy. Na przykład muchomor zielonawy sromotnikowy. Nie jest ani gorzki, ani nie ma piekącego smaku, a jednak to jeden z najbardziej toksycznych grzybów na świecie. Mylony jest z gołąbkami i gąskami. Często taka pomyłka kończy się tragedią. Objawy zatrucia nie pojawiają się od razu. Przychodzą po jakimś czasie i są to: wymioty, biegunki, bóle brzucha. Kiedy nastąpi poprawa, człowiek uznaje, że nic złego się nie stało. Ale w przypadku tego muchomora po chwili oddechu stan człowieka nagle się pogarsza. Może zakończyć się śmiercią, bo nawet niewielki kawałek tego grzyba jest w stanie zabić dorosłego człowieka.

Takie pomyłki mogą zdarzyć się często, bo muchomor to nie jedyny „trujący bliźniak”. Przecież majówka wiosenna przypomina trującą wieruszkę zatokową. Jadalną kurkę można pomylić z trującą lisówką pomarańczową a mleczaja rydza niewprawny grzybiarz w koszyku zastąpi groźnym mleczajem wełniaka.

 

Służby sanitarne radzą trzymać się prostej zasady: nie znasz się na grzybach, to ich nie zbieraj

 

Jeżeli jednak już się na to zdecydowałeś, to wybieraj okazy rurkowe. Mają pod kapeluszem „gąbkę”. Te można jeść. Jeżeli pod spodem są blaszki - lepiej ich unikać. Trzeba też pamiętać, że w każdej powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej jest klasyfikator grzybów albo grzyboznawca, który pomoże ocenić zbiór w razie wątpliwości.

 

Zasady grzybobrania

 

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
     
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
     
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
     
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
     
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
     
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo. 
     
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
     
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
     

Jak jeść grzyby?

 

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
     
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
     
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
     
  • Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity).
     
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź

Fot. Senepid Łódź


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama