Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 13:34
Reklama

Tłusty czwartek. Przyjrzyjmy się, jak uczymy dzieci jedzenia

Dzień pączka to raj dla łasuchów. Ale tego dnia warto też zastanowić się, kto i jak kształtuje nasze nawyki żywieniowe. Okazuje się, że przykład dzieciom dają najbliżsi dorośli.
Tłusty czwartek. Przyjrzyjmy się, jak uczymy dzieci jedzenia

Autor: fot. canva

Z danych Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że co piąty uczeń w Polsce boryka się z nadwagą lub otyłością, a polskie dzieci należą do tyjących najszybciej w Europie. Winne są cukry proste, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, sól i przekąski, które w zbyt dużych ilościach trafiają na talerze dzieci. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych to proces, w którym ogromną rolę odgrywają rodzice. Niestety, to właśnie dorośli często dają niechlubny przykład – 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet w Polsce ma nadmierną masę ciała. Dlatego dietetycy radzą, by zmianę nawyków przeprowadzić solidarnie, całą rodziną.

Mamy coraz więcej dzieci z nadwagą i otyłością – mówi dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska, psycholog i dietetyk, specjalista zdrowia publicznego:

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Przede wszystkim spożywają za dużo cukru, tłuszczu, są to potrawy spożywane szybko, w biegu, bez uważności." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% małych dzieci (w wieku 1–3 lata), 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym i niemal 22 proc. młodzieży do 15 roku życia. Dane IŻŻ pokazują, że z nadwagą lub otyłością boryka się już co piąty uczeń, problem nadmiernej masy ciała dotyczy 21,9 proc. chłopców i 17,8 proc. dziewczynek. Co istotne, polskie dzieci od kilku lat należą do najszybciej tyjących w Europie (jeszcze w latach 70. z nadmierną masą ciała borykało się mniej niż 10 proc. polskich uczniów).

Dietetyk podkreśla, że kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dziecka to proces, w którym ogromną rolę odgrywają rodzice. Taką prozdrowotną edukację warto wdrożyć nie wtedy, kiedy już pojawi się problem, ale już od najmłodszych lat, na etapie przedszkolnym.

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Rodzic pokazuje, że rolą żywienia jest przekazanie miłości, stąd dajemy czekoladki, kiedy kogoś lubimy albo chcemy podziękować, że jest nagrodą kiedy mama chce pocieszyć dziecko, jak upadło i daje mu loda (...) Nadajemy dodatkową wartość jedzeniu i to my to robimy jako dorośli." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

Rodzice powinni być wzorem do naśladowania, sami kierować się zasadami zdrowego żywienia i uprawiać aktywność fizyczną. To właśnie dorośli często dają niechlubny przykład – 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet w Polsce ma nadmierną masę ciała, a Polska plasuje się na piątym miejscu na świecie pod względem nadwagi i otyłości u dorosłych. Dlatego – jak podkreśla dietetyk – zmianę nawyków żywieniowych najlepiej wdrażać solidarnie, całą rodziną.

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

"Łatwiej się zmienia razem (...) Jeżeli czegoś wymagamy od dzieci to warto tego wymagać i od siebie." - dr Magdalena Hajduczek-Zgażańska

W Tłusty Czwartek całą rodziną zjedzmy ze smakiem kilka pączków, ale od jutra zwracajmy szczególną uwagę, jakie przykłady żywieniowe dajemy swoim dzieciom. Dobre zaowocują zdrowiem i szczupłą sylwetką.


Polecamy również artykuł: Tyle-halasu-tak-naprawde-o-nic.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama