Psychologia i dietetyka to połączenie, które stało się bazą do powstania psychodietetyki - dziedziny wiedzy, która pozwala na wdrożenie w życie skutecznych zmian w zakresie odżywiania. Ponadto pozwala ona na udzielenie pomocy osobom cierpiącym na zaburzenia odżywiania. Psychodietetyków coraz częściej spotkamy w poradniach psychologicznych, ale również w przychodniach lekarskich. Z czym dokładnie pracują i kto jest ich klientem? Wszystko wyjaśnialiśmy w rozmowie z Katarzyną Orłowską i Aleksandrą Bambrowicz-Kołakowską, psychodietetyczkami.
Aby zostać psychodietetykiem zazwyczaj konieczne jest ukończenie studiów podyplomowych. W swojej pracy psychodietetyk sięga po wiedzę z psychologii, dietetyki, medycyny, a wszystko po to, by dać klientowi szansę na zmianę i wdrożenie nawyków żywieniowych, które pozwolą zadbać o zdrowie oraz kondycję.
fot. Aleksandra Bambrowicz-Kołakowska
Narodowy Fundusz Zdrowia w 2019 r. oszacował, że w Polsce nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarta osoba w naszym kraju jest otyła. Prognozy w tej kwestii nie są zbyt optymistyczne.
To są zwykle choroby, za którymi stoi albo brak aktywności fizycznej albo brak odpowiedniego stylu życia związanego z dobieraniem pokarmów i te osoby niosą za sobą coś takiego jak nieuporządkowaną płaszczyznę relacji.
- Katarzyna Orłowska, psychodietetyczka
Kwestia nadmiernej wagi może wiązać się z problemami natury emocjonalnej. Dlatego psychodietetyka ma charakter interdyscyplinarny i podchodzi do klienta w sposób holistyczny. a nie tylko medyczny i przez pryzmat otyłości, jako choroby ciała.
Napisz komentarz
Komentarze