Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 08:09
Reklama

Konkurs "Weki z Pomorskiej Spiżarni": laureat z powiatu tczewskiego [ROZMOWA]

Aż 39 produktów - w trzech kategoriach – brało udział w konkursie "Weki z Pomorskiej Spiżarni" organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego. Wśród laureatów znalazł się Pan Mariusz Śledź z Małych Walichnów. Jego ogórki królewskie zajęły trzecie miejsce w kategorii produkt pochodzenia roślinnego.
Konkurs "Weki z Pomorskiej Spiżarni": laureat z powiatu tczewskiego [ROZMOWA]

Autor: fot. Mariusz Śledź (Markowe Przetwory)

Konkurs "Weki z Pomorskiej Spiżarni" rozgrywany był w trzech kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego wpłynęło 39 zgłoszeń, w tym 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 – pochodzenia zwierzęcego i 8 – mieszanych. Komisja oceniała smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólną prezentację produktu. O szczegółach konkursu i swojej zwycięskiej potrawie mówi sam laureat Mariusz Śledź

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

fot. Mariusz Śledź (Markowe Przetwory)

Pan Mariusz wraz z żoną w ramach handlu detalicznego oferuje swoim klientom zdrową żywność:

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

 

Od 1983 r. wraz z żoną Krystyną zajmujemy się wytwarzaniem przetworów z owoców i warzyw. Początkowo sporządzaliśmy je tylko na własne potrzeby, jednakże z czasem nasze przetwory trafiły także na stoły rodziny i przyjaciół. Ekologiczna przydomowa uprawa jest naszą pasją od wielu lat. Wszystkie produkty, które używamy w przetworach pochodzą z naszego przydomowego sadu i ogrodu warzywnego. Nie stosujemy nawozów sztucznych. Dbamy o to, by nasze przetwory były zdrowe i posiadały najwyższą jakość. Oferujemy przetwory z owoców i warzyw, ale także świeże warzywa i owoce pochodzące z naszych upraw.

- Mariusz Śledź (Markowe przetwory)

 

Wszystkie warzywa i owoce, które są używane do przygotowywania przetworów, pochodzą z przydomowego sadu i ogrodu warzywnego. Jak czytamy na stronie internetowej laureata (Markowe Przetwory), w uprawach nie używane są nawozy sztuczne. Z zasady nie używane są także chemiczne środki ochrony roślin, jednakże, w niektórych, niekorzystnych latach stosowane są preparaty owadobójcze o krótkim okresie karencji. Preparatami tymi zwalcza się larwy mszycy i bielinka rozwijające się na kapuście, buraczkach i koprze. W przypadku pozostałych uprawianych przez małżeństwo roślin nie stosowane są żadne środki chemiczne.

fot. Mariusz Śledź (Markowe Przetwory)

Pan Mariusz chciałby także, żeby rodziny, które tak jak on wraz z żoną zajmują się prowadzeniem gospodarstwa, było więcej. Jak mówi:

 

U nas na Kociewiu, możemy właściwie wszystkie warzywa i owoce mieć z tej urodzajnej, kociewskiej ziemi.

 

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Panu Mariuszowi gratulujemy, a pozostali laureaci to:

 

Kategoria: produkty pochodzenia roślinnego

  • I miejsce – żurawina ucierana na surowo – Gospodarstwo Rolne, Małgorzata Siłakowska, Chrzanowo, powiat wejherowski
  • II miejsce – ekologiczny olej rydzowy – Gospodarstwo Rolne, Aneta i Jarosław Kułynycz, Koczała powiat człuchowski
  • III miejsce – ogórki królewskie – Markowe Przetwory, Mariusz Śledź, Małe Walichnowy, powiat tczewski

 

Kategoria: produkty pochodzenia zwierzęcego

  • I miejsce – wypasiony jogurt naturalny – Wypas u Tośka, Bartosz Krauze, Barłomino, powiat wejherowski
  • II miejsce – kiełbasa myśliwska w słoiku – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
  • III miejsce – zrazy wołowe – Gospodarstwo Rolne, Karolina i Mariusz Mierzejewscy, Chmielno, powiat kartuski

 

Kategoria: produkty mieszane

  • I miejsce – gulasz myśliwski – Ekologiczne Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Strzechą, Iwona i Michał Bianga, Kierzkowo, powiat wejherowski
  • II miejsce – miód z pokrzywą – Kaszubskie Zioła, Bożena Ogar-Ekiert, Łąkie, powiat bytowski
  • III miejsce – miód z czarną porzeczką – Miodolandia ,Mateusz Browarczyk, Stanisławowo, powiat gdański

Konkurs "Weki z Pomorskiej Spiżarni" został zrealizowany w ramach "Plan Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich".


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama