Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 16:25
Reklama

Złote, zielone i niebieskie pisanki? Zrobisz je nawet z dwóch prostych składników

Jeśli do tej pory myślałeś, że szpinak to wyłącznie przysmak Popey’a, a pietruszka kojarzyła ci się z rosołem babci, z pewnością zaskoczy cię nietypowe zastosowanie tych produktów. Sztuczne barwniki do jajek odejdą w twojej kuchni do lamusa, kiedy przekonasz się, że najpiękniejsze pisanki powstaną dzięki naturalnym składnikom, które masz w swojej kuchni. Niektóre z nich naprawdę cię zaskoczą!
Złote, zielone i niebieskie pisanki? Zrobisz je nawet z dwóch prostych składników

Autor: fot. iStock

Jeszcze w zielone gramy

Aby nadać skorupkom jajek tej wyjątkowej barwy, wystarczy ugotować wywar z liści szpinaku, pokrzywy lub natki pietruszki i dodać do niego dwie łyżki octu. Kąpiel ugotowanych jajek w tak przygotowanym barwniku, nada im soczystego, zielonego koloru.

Chodź, pomaluj mój świat...

…na żółto i na niebiesko. A potrzebujesz do tego jedynie kurkumy i czerwonej kapusty. W obydwu przypadkach należy ugotować wywar z dodatkiem łyżki soli i dwóch łyżek octu. Kurkuma nada skorupkom żółtej barwy, a dzięki kapuście, pisanki ukażą się w pięknej, niebieskiej „kreacji”. 

Złoto nie tylko dla króla

Choć Kura Samograjka z wiersza Brzechwy to tylko fantazja, złote jajka naprawdę istnieją. Aby uzyskać pisanki w tym szlachetnym kolorze, wystarczy przez trzy godziny zanurzać je w barwniku przygotowanym z trzech łyżek curry, dwóch łyżek soli i trzech łyżek octu.

Księżniczkowy róż

Skoro było królewskie złoto, musi być też róż dla księżniczek. Pisanki w takim kolorze powstaną we wspólnej kąpieli jajek z dwoma pokrojonymi w plastry burakami, trzema łyżkami octu, dwiema łyżkami soli i litrem wody.

Czerwony jak cegła

Aby pomalować jajka na czerwono, wystarczy zalać je wodą, dodać po jednej łyżce octu i soli i ugotować z dodatkiem soku z wiśni i granatów oraz dużej ilości łupin z czerwonej cebuli. 

Dziewczyny lubią brąz

A kawa o tym wie. Dlatego poleca się do przygotowania brązowego barwnika do jajek. A nie ma nic prostszego, bo wystarczy przez 15 minut gotować w wodzie mieloną kawę i w tak powstałym płynie zanurzyć pisanki. 

Warto pamiętać, że im jaśniejsze skorupki jajek, tym kolory będą bardziej intensywne. Aby nadać pisankom połysk, wystarczy po zabarwieniu posmarować je niewielką ilością oleju, a jego nadmiar zetrzeć ścierką. Jeśli lubisz świąteczne szaleństwo, możesz przed zanurzeniem jajek w barwniku posmarować je woskiem. To nada im wyjątkowego, fantazyjnego charakteru. 

Kolorowych Świąt!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama