Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 11:56
Reklama
Reklama

Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

Zastanawiasz się jak zaskoczyć najbliższych w czasie nadchodzących świąt? Mamy dla ciebie kilka rad, jak samodzielnie upiec chleb w domowym zaciszu. Razem ze specjalistką od wypieków Agnieszką Światkowską zdradzimy ci, jak w kilku prostych krokach stworzyć pieczywo, które skradnie serca twoich najbliższych przy wielkanocnym stole.
Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

Autor: fot.: Bochen Chleba - Agnieszka Świątkowska

-  Każdy jest w stanie samodzielnie upiec w swoim domu prosty chleb. Wystarczy dysponować wagą kuchenną, łyżką, mikserem lub zwykłą miską, drożdżami. Jeżeli lubimy chleby urozmaicone, z pewnością przydadzą nam się również dodatki, np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, płatki owsiane czy siemię lniane - w zależności od upodobań. Doskonałym dodatkiem mogą być również suszone pomidory, które nadają niepowtarzalnego smaku  – przekonuje specjalistka w pieczeniu chleba Agnieszka Światkowska, która swoją miłość do wypieków powiązała z życiem zawodowym. - Samodzielnie przyrządzony chleb smakuje zupełnie inaczej, niż ten z masowej produkcji. Poza tym samo pieczenie chleba i częstowanie nim rodziny daje dużo satysfakcji – przekonuje Agnieszka.

A my podpowiadamy, że jest tylko jeden sposób, aby się o tym przekonać – trzeba wziąć mąkę w swoje ręce. Poniżej podajemy najprostszy przepis na własny chleb według Agnieszki:

Składniki:

500g mąki
370 g wody letniej
20 g drożdży
10 g soli

Sposób przygotowania:

Z całej ilości wody należy odlać 30 g do osobnego naczynia, rozpuścić w nim drożdże i dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób powstaje rozczyn, który po ok. 20 minutach należy przełożyć do miksera lub zwykłej miski, w której zamierzamy mieszać ciasto. Do tak powstałej mieszanki dosypujemy mąkę i wlewamy resztę wody. Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż ciasto nabierze elastyczności. Gotową masę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h, po czym przekładamy ją do formy o długości 25cm. Następnie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 -1,5h do momentu, kiedy podwoi swoją objętość - to również w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany chleb należy piec w 210 stopniach z grzaniem górnym i dolnym oraz włączonym termoobiegiem przez ok. 1h, jednak po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po wystygnięciu chleb jest gotowy do zjedzenia.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama