Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 02:25
Reklama Przekaż 1,5 % podatku dla Ewy Misztal

Szkodliwy barwnik, m.in. w słodyczach i majonezie. Sprawdzaj etykiety!

Barwnik, który uszkadza DNA, materiał genetyczny komórek i może powodować raka, używany jest na przykład przy produkcji lodów, majonezu czy gumy do żucia. Tak stwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ostrzega przed konsekwencjami spożywania cząstek dwutlenku tytanu. Wyniki badania wysłał do Komisji Europejskiej.
Szkodliwy barwnik, m.in. w słodyczach i majonezie. Sprawdzaj etykiety!

Autor: fot. iStock

Jeszcze w maju Komisja Europejska ma rozpocząć rozmowy z krajami członkowskimi w sprawie zakazu stosowania barwnika E171. Bruksela zdecydowała się na taki krok, po otrzymaniu naukowej opinii Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności.

 

Zaproponujemy wprowadzenie zakazu jego stosowania w UE. Dyskusje z państwami członkowskimi rozpoczną się w tym miesiącu. Naszym priorytetem jest zdrowie obywateli i bezpieczeństwo spożywanej przez nich żywności.

- poinformowała komisarz do spraw zdrowia Stella Kyriakides

 

Może powodować raka

Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdzili, że barwnik uszkadza DNA i materiał genetyczny komórek. Może to prowadzić do skutków rakotwórczych.

 

Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne badania naukowe i dane, panel stwierdził, że dwutlenku tytanu nie można już uważać za bezpieczny jako dodatek do żywności. Kluczowym elementem w wyciągnięciu tego wniosku jest to, że nie mogliśmy wykluczyć obaw związanych z genotoksycznością po spożyciu cząstek dwutlenku tytanu.

czytamy w raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

 

Co to jest dwutlenek tytanu?

Dwutlenek tytanu jest barwnikiem żywności (E171) i podobnie jak w przypadku wszystkich barwników spożywczych, jego funkcją jest nadanie żywności bardziej atrakcyjnego wyglądu.

Jakie pokarmy zawierają dwutlenek tytanu?

Barwnik stosowany jest w żywnościach od gumy do żucia i lukru, po lody czy majonez. Występuje również w niektórych lekach, jako środek nadający biały kolor.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama