Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 16:20
Reklama
Reklama

Przepisy na hot - dogi w trzech odsłonach

4 lipca na świecie swoje święto obchodzi hot – dog. Ta potrawa, której podstawą jest parówka, nie musi kojarzyć się jedynie z szybką przekąską na stacji paliw. To świetny pomysł na rodzinny obiad, a samo jego przygotowanie może być doskonałym pomysłem na wspólne spędzenie czasu.
Przepisy na hot - dogi w trzech odsłonach

Autor: iStock

Gorący pies?

Wyjaśnienie tej tajemniczej gry słów znajdujemy w jednej z legend, dotyczących jej powstania. Tłumacząc „hot – dog” na język polski otrzymujemy nazwę „gorący pies”. Jaki to ma związek z jedzeniem? W 1600 roku Johann Georghehner wynalazł kiełbaski, które nazwał „dachsund”, co znaczyło po prostu „jamniki”. Ale dlaczego gorące? Harry Stevans, sprzedawca parówek w bułkach, chcąc namówić klientów do ich kupna, pewnego razu krzyczał: „Kupujcie jamniki, póki gorące”. Twórca plakatu, który miał być dodatkową zachętą, nie wiedział jak zapisać „dachsund”, dlatego stworzył skrót myślowy „hot – dog”. Nazwa ta przyjęła się na całym świecie i od setek lat stanowi jedną z najpopularniejszych, szybkich potraw.

Jak przyrządzić domowego hot – doga na różne sposoby?

Nie ma żadnych ograniczeń w eksperymentowaniu, jednak istnieją przepisy na hot – dogi. Jedne bazują na parówce i sosie, inne mają nieco bardziej złożony skład. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do ich przygotowania można użyć wydrążonej bagietki lub specjalnych bułek, które bez problemu kupimy w każdym markecie. Oto przykładowe przepisy:

Hot - dog w stylu kalifornijskim

Składniki:

- bułki do hot – dogów,
- plastry wędzonego boczku,
- ulubione parówki,
- prażona cebulka,
- pikantny ketchup.

Sposób przygotowania:

1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

2. Każdą parówkę należy owinąć plastrem wędzonego boczku i umieścić w podgrzanym pieczywie.

3. Na końcu posypać środek prażoną cebulką i polać ketchupem.

Aby zaskoczyć domowników, można zwykłe bułki zamienić na mleczne. Ich słodki smak doskonale komponuje się z powyższymi dodatkami.

Hot – dog po polsku

Składniki:

- bułki do hot – dogów,
- ulubione parówki,
- ogórki konserwowe pokrojone w plasterki,
- cebula pokrojona w piórka,
- pomidor pokrojony w półplasterki,
- papryka konserwowa pokrojona w cienkie paski,
- ketchup,
- majonez.

Sposób przygotowania:

1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

2. Jako pierwszą warstwę w pieczywie układamy liść sałaty.

3. Następnie w bułce umieszczamy podgrzaną parówkę.

4. Następnie kolejno układać: cebulę, ogórki, pomidory i paprykę.

5. Całość polać łagodnym sosem powstałym z połączenia, pół na pół, ketchupu i majonezu.

Hot – dog z białą kiełbasą

Składniki:

- bułki do hot – dogów
- cienke, białe kiełbaski,
- jogurt naturalny 200 g,
- 2 ząbki czosnku,
- suszona natka pietruszki,
- sól.

Sposób przygotowania:

1. Kiełbaski ugotować w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

2. Blenderem zmiksować jogurt naturalny z czosnkiem i pietruszką; doprawić solą do smaku.

3. Kiełbaski umieścić w podgrzanym pieczywie i polać własnoręcznie przygotowanym sosem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama