Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 18 kwietnia 2024 06:13
Reklama

1 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Owoców. Jakie owoce są najlepsze na upalne dni? [ROZMOWA]

Na początku lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Tego dnia dietetycy przypominają, że owoce (i warzywa!) powinny stanowić ważną część naszej diety.
1 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Owoców. Jakie owoce są najlepsze na upalne dni? [ROZMOWA]

Autor: fot. Pixabay

Jak wynika z Narodowego badania konsumpcji warzyw i owoców, warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Aż 3/4 Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. Za to 1/3 nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba. Owoce i warzywa są postrzegane jako bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a jednak nie towarzyszą każdemu posiłkowi. W Międzynarodowy Dzień Owoców, dietetyk Sara Piotrowicz opowiedziała nam jak powinniśmy obchodzić to święto:

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Dzień owoców powinniśmy świętować codziennie. Tak samo jak dzień warzyw, ponieważ owoce są na samym dole piramidy żywienia, co oznacza że powinniśmy ich jeść najwięcej w naszej diecie wraz z warzywami. Owoce są źródłem witamin, a także są dosyć smaczne i dodatkowo niskokaloryczne. W związku z tym, można je spożywać w troszkę większej objętościowo ilości. Dodatkowo, jeśli chodzi o owoce to zalecałabym, żeby spożywać je w formie jak najbardziej surowej. Nie w formie soków. Nie w formie jakiś przecierów, dżemów. Tylko żeby to były jednak owoce surowe. Wynika to z tego, że właśnie przetwarzając owoce pobieramy z nich tylko sok, a wyrzucamy to co jest najcenniejsze czyli ten miąższ.

~ Sara Piotrowicz, dietetyk

 

Jakie owoce są najlepsze na upalną pogodę?

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Na pewno każdemu na myśl przychodzi arbuz i to jest niezły pomysł, ponieważ arbuz zawiera dużo wody w składzie. No i jeśli spożyjemy go z lodówki to będzie on bardzo orzeźwiający i też w upałach przypominam o tym, żeby się nawadniać w jak największej ilości. Oprócz właśnie wody także owoce zawierają dużo wody, więc można się nawadniać nie tylko pijąc wodę, ale także spożywając produkty, które zawierają jej dużo. Oprócz arbuza mogę też polecić wszelkie owoce truskawkowe. Truskawki, poziomki, borówki, na które teraz mamy sezon i na pewno warto z nich korzystać. No bo to są owoce, które mają szczególnie dużo antyoksydantów. To może się nie kojarzyć, ale na przykład truskawki czy maliny zawierają też żelazo.

 

Według dietetyków najlepiej jeść owoce na surowo, ale co jeśli ktoś preferuje owoce w potrawach lub też szuka nowych smaków?

Kliknij aby odtworzyć
Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Na pewno jeśli chodzi o jakieś nowe smaki to warto przed eliminacją skupić się na dodawaniu, czyli na przykład do tego co do tej pory jedliśmy dodać porcję owoców. Przykładowo do ulubionych płatków, ulubionego jogurtu, dodać jakąś porcję truskawek, porcję banana. Jeśli szczególnie ta konsystencja owoców przeszkadza, no to można skorzystać z formy koktajlu, tylko żeby to był koktajl rzeczywiście w którym będą owoce, a nie będzie to koktajl który będzie słodzony np. ze śmietaną i truskawkami, no bo to już będzie deser, a nie koktajl.

Warto dodać, że nie bez powodu obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców właśnie pierwszego lipca. Na początku lata jest ich w sumie najwięcej. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama