Sałatki jak obiad. Lekkie, ale sycące

  • 17.07.2021, 12:00
  • News4Media
Sałatki jak obiad. Lekkie, ale sycące fot. iStock

Podziel się:

Oceń:

Za oknem panują upały, które potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tradycyjnych obiadów. W samym środku gorącego lata warto spróbować lekkich, alternatywnych dań. Doskonałym sposobem na to mogą okazać się sycące sałatki. Z powodzeniem można podawać je zamiast gorącego posiłku. Ich zróżnicowane składniki odżywią organizm, aby mógł lepiej radzić sobie z uciążliwymi warunkami atmosferycznymi. Oto kilka prostych przepisów.

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM

Składniki:


- szklanka suchej kaszy kuskus (należy przyrządzić ją zgodnie z instrukcją producenta),

- 1 pierś kurczaka,

- po jednej niewielkiej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej,

- mała puszka kukurydzy,

- dwie łyżki majonezu,

- odrobina oleju,

- jedna łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,

- sól i pieprz oraz wędzona papryka w proszku do smaku.
 

Przygotowanie:
 

1. Pierś z kurczaka posolić i smażyć na odrobinie oleju, aż się zarumieni.

2. Papryki pokroić w drobną kostkę.

3. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce i doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką do uzyskania ulubionego smaku.
 

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I WĘDZONEGO BOCZKU
 

Składniki:
 

- jedna mała główka kapusty pekińskiej,

- 200 gramów wędzonego boczku,

- przyprawa do koperkowego sosu sałatkowego,

- przyprawa do ziemniaków,

- majonez,

- olej,

- sól i pieprz do smaku.
 

Przygotowanie:
 

1. Kapustę umyć i poszatkować, a następnie wymieszać z całym opakowaniem sosu sałatkowego (bez rozrabiania wodą); odstawić pod przykryciem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kosteczkę i smażyć na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem oleju, aż zarumienią się i zmiękną. Pod koniec smażenia obsypać je przyprawą do ziemniaków.

3. Na osobnej patelni usmażyć do uzyskania chrupkości pokrojony w drobną kostkę boczek.

4. Wszystkie składniki wystudzić i pomieszać, dodając dwie - trzy łyżki majonezu oraz pieprz i sól do smaku.


SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I TUŃCZYKIEM
 

Składniki:
 

- 150 gramów makaronu w kształcie ryżu,

- jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,

- jedna puszka zielonego groszku,

- jedna puszka kukurydzy,

- 3 ogórki konserwowe,

- pęczek szczypiorku,

- majonez,

- sól i pieprz.
 

Przygotowanie:
 

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2. Tuńczyka przełożyć na sito i odcedzić nadmiar sosu.

3. Z kukurydzy oraz groszku odsączyć zalewę.

4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.

5. Posiekać szczypiorek.

6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

News4Media

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.radiotczew.pl. Telkab Sp. z o.o. z siedzibą w Tczewie, ul. Jagiellońska 55 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe