Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 15:12
Reklama

Trujące grzyby podszywające się pod jadalne – jak uniknąć groźnych pomyłek

Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne. Wymaga jednak wiedzy oraz doświadczenia. Podpowiadamy, jak uniknąć pomyłek, mogących kosztować nas sporo zdrowia, a nawet życie.
Trujące grzyby podszywające się pod jadalne – jak uniknąć groźnych pomyłek

Autor: fot. iStock

W naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują ­trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

Najczęściej mylone grzyby

Wśród tysięcy grzybów występujących na terenie naszego kraju, istnieje kilka trujących gatunków, które do złudzenia przypominają gatunki jadalne.

Jak podaje sanepid, większość tych najbardziej niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, niezmieniające się w okresie wegetacji. Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga dużej wiedzy i ostrożności – takie egzemplarze należy szczególnie dokładnie obejrzeć przed włożeniem do koszyka. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy – 50g tego grzyba może spowodować śmierć dorosłego człowieka.

„Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który wkładasz do koszyka jest jadalny – nie ryzykuj – nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach” – przypomina sanepid i publikuje zdjęcia najczęściej mylonych grzybów. Poniżej przedstawiamy listę podobnych grzybów wraz ze zdjęciem.

1. Strzepiak ceglasty (Inocybe patouillardii) i Wietruszka tarczowata (Entoloma clypeatum)

fot. Sanepid

2. Muchomor jadowity (Amanita virosa) i Czubajka kania (Macrolepiota procera)

3. Muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides) i Gąska zielonkawa (Tricholoma flavovirens)

fot. Sanepid

4. Hełmówka obrzeżona (Galerina marginata) i Łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis)

fot. Sanepid

5. Zasłonak rudy (Cortinarius orellanus) i Płachetka kołpakowata (Rozites caperata)

fot. Sanepid

6. Zasłonak spiczasty (Cortinarius rubellus) i Mleczaj świerkowy (Lactarius Deterrimus)

fot. Sanepid

7. Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) i Smardz praski (Morchella pragensis)

fot. Sanepid

Zatrucie grzybami

Zatrucie może być bardzo groźne i nie zawsze objawia się ono problemami z układem pokarmowym. Mogą wystąpić problemy neurologiczne, a nawet halucynacje. Lekarze zwracają też uwagę na:
- obfite poty,
- łzawienie,
- bóle głowy,
- zaczerwienienie twarzy,
- uczucie gorąca,
- zaburzenia widzenia,
- spadek ciśnienia,
- zapaść.

Zawsze, gdy po zjedzeniu grzybów, występują takie objawy, trzeba skonsultować się z lekarzem. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama