Jesienne koktajle wzmacniające organizm [PRZEPISY]

  • 18.09.2021, 10:00
  • News4Media
Jesienne koktajle wzmacniające organizm [PRZEPISY] fot. News4Media

Podziel się:

Oceń:

W okresie przejściowym, a także podczas rozpoczynającej się jesieni bardzo ważna jest zdrowa dieta. Większa dawka witamin i minerałów może ochronić nas bowiem przed różnymi infekcjami. By naturalnie podnieść swoją odporność warto do swojego codziennego menu dodać koktajle z owoców i warzyw.

Rozgrzewający koktajl pomidorowo-miętowy z chili

 

Pomidory połączone z odrobiną chili doskonale rozgrzeją nasz organizm w chłodniejszy dzień. Dodatkowo likopen zawarty w pomidorach pomoże w obniżeniu cholesterolu oraz w zapobieganiu rozwojowi różnych chorób, przede wszystkim nowotworów.

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • Szczypta soli i szczypta chili
  • Pół szklanki zimnego naparu z mięty
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Pomidory należy oczyścić z twardych części, umieścić je w blenderze i dodać resztę składników. Wszystko razem zmiksować. Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, można dolać więcej naparu z mięty lub czystej wody.

 

Koktajl bananowy z jarmużem i herbatą matcha
 

 

Herbata matcha doskonale wspomaga naszą odporność. Pomocna jest także przy chorobach przewlekłych, ponieważ jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantów.

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 garść jarmużu świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki wody

Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki i wrzucić do dzbanka miksera. Następnie dodać jarmuż, a potem herbatę matcha i siemię lniane. Do naczynia wycisnąć sok z cytryny, wyjąć pestki i wlać do miksera. Całość zalać wodą i zmiksować wszystko na gładki koktajl.



 

Koktajl imbirowo-pomarańczowy z goździkami

 

 

Imbir, pomarańcza i goździki - czy istnieje bardziej jesienne trio? Chyba nie. Ich połączenie na pewno nas rozgrzeje, a także dostarczy niezbędnych składników: witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Składniki:

  • Niewielki kawałek świeżego imbiru
  • Pół pomarańczy
  • 1/4 cytryny
  • 3 goździki
  • Szklanka wody
  • Miód do smaku

Przygotowanie:

Imbir pokroić w plasterki. Zalać wodą i dodać goździki oraz obraną pomarańczę. Wszystko gotować chwilę na wolnym ogniu( ok. 10 minut). Sok z cytryny wcisnąć do szklanki i zalać ciepłym, lecz nie gorącym naparem. Doprawić miodem wedle uznania.

News4Media

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.radiotczew.pl. Telkab Sp. z o.o. z siedzibą w Tczewie, ul. Jagiellońska 55 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe