Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 01:55
Reklama
Reklama

Jesienne owsianki na trzy sposoby [PRZEPISY]

Ciepłe, smaczne i pożywne. Owsianki to idealne propozycje na jesienne śniadania. Do ich przygotowania można wykorzystać wiele dodatków. Podpowiadamy, jak przyrządzić je na trzy różne sposoby.
Jesienne owsianki na trzy sposoby [PRZEPISY]

Autor: fot. iStock

Owsianka ze śliwkami i czekoladą
 

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka (może być roślinne)
  • 2-3 śliwki węgierki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Płatki gotować na mleku kilka minut, bądź zalać gorącym mlekiem w misce. Dodać łyżeczkę cynamonu. Ze śliwek wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić je na patelnię, dodać 2 łyżki wody, 2 łyżeczki miodu lub cukru i łyżeczkę cynamonu. Poddusić aż śliwki będą miękkie, a woda odparuje. Gorące owoce ułożyć na płatkach owsianych. Na górę zetrzeć lub połamać kostki czekolady.




Owsianka z dynią i orzechami

 

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka (może być roślinne)
  • 2-3 łyżki puree z pieczonej lub ugotowanej
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

Mleko zblendować z dynią w garnuszku i dodać płatki owsiane. Gotować kilka minut, następnie zdjąć z ognia i dodać miód lub cukier oraz cynamon. Wlać do miseczki i udekorować posiekanymi orzechami. Na górę można dodać również ulubione owoce np. maliny lub borówki.




Jabłkowo-gruszkowa owsianka z jogurtem naturalnym
 

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka (może być roślinne)
  • Pół gruszki oraz pół jabłka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Płatki gotować na mleku kilka minut bądź zalać gorącym mlekiem w misce. Dodać cynamon, miód lub cukier i wymieszać razem. Na górę dodać jogurt naturalny. Połowę gruszki oraz połowę jabłka pokroić w drobną kostkę (owoce można wcześniej podsmażyć, ale nie jest to konieczne). Ułożyć na owsiance i posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama