Zupy krem na rozgrzanie. Trzy pomysły na niedzielny obiad

  • 24.10.2021, 10:50
  • News4Media
Zupy krem na rozgrzanie. Trzy pomysły na niedzielny obiad fot. iStock

Podziel się:

Oceń:

Zupy krem z dodatkiem intensywnych przypraw rozgrzeją każdego. Są idealne na jesienne obiady. Podpowiadamy, jak wykonać je na trzy różne, proste sposoby.

Krem z kukurydzy

Składniki:

  • 1 kukurydza z puszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Odsączoną kukurydzę z puszki wrzucić na głęboką patelnię, dusić przez ok. 10 minut z dodatkiem masła lub tłuszczu roślinnego. Wlać przygotowany wcześniej bulion i zostawić na małym ogniu do podgrzania się wszystkich składników. W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, wrzucić je do rozgrzanego bulionu. Przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, słodką papryką i kurkumą. Dodać starty na drobnej tarce lub sproszkowany imbir, pokrojoną na małe kawałki papryczkę chilli i gotować całość przez ok. 20-25 minut. Ugotowaną zupę ostudzić i zblendować na jednolity krem.


 



Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym i curry

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (cała mała dynia)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 600-700 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • garść pestek dyni
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula dymka

Przygotowanie:

Dynię umyć, pokroić w plastry, wykroić pestki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry posmarować oliwą z oliwek. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczoną i wystudzoną dynię obrać ze skórki. Następnie obrać i pokroić w kostkę cebulę, podsmażyć ją na patelni. Dorzucić do tego dynię, a po 2-3 minutach wlać bulion i wsypać przyprawy. Dusić wszystko przez ok. 5 minut, na koniec wlać mleczko kokosowe i wszystko razem zagotować. Lekko przestudzoną masę zblendować na gęsty krem. Zupę podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.


 



Krem z batatów z chili

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • Jogurt naturalny gęsty

Przygotowanie:

Bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku podsmażyć na oleju obraną i pokrojoną cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę bataty. Dusić przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalać gorącym bulionem, doprawić przyprawami i gotować aż do momentu, gdy bataty zmiękną. Następnie masę ostudzić i za pomocą blendera zmiksować na krem. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

 

News4Media

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.radiotczew.pl. Telkab Sp. z o.o. z siedzibą w Tczewie, ul. Jagiellońska 55 jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe