Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 00:59
Reklama

Najlepsze przekąski na imprezę Halloweenową

Szybkie i łatwe. Przedstawiamy pomysły na strasznie smaczne przekąski idealne na domową imprezę Halloweenową.
Najlepsze przekąski na imprezę Halloweenową

Autor: fot. iStock

Papryczki jalapeno  w cieście francuskim

 

Składniki:

  • 6-10 papryczek jalapeno
  • 125g serka śmietankowego
  • 125g sera cheddar
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka majonezu
  • 24-40 ziarenek pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. W misce połączyć serek, starty ser, drobno pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Przekrojone papryki wypełnić przygotowaną masą. Ciasto francuskie pokroić w cienkie paski i owinąć nimi każdą papryczkę. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec ok. 15-17 minut (do zarumienienia się) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy papryczki ostygną, za pomocą łyżeczki uformować na każdej oczy z majonezu i uzupełnić je ziarnkami pieprzu czarnego.






Pizzerinki z szynką, serem i czarnymi oliwkami

 

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy
  • 1 mozzarella
  • 150 g sera żółtego
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • suszone oregano
  • szynka gotowana
  • czarne oliwki

Przygotowanie:

Z gotowego arkuszu ciasta na pizzę wyciąć np. za pomocą szklanki koła o średnicy ok. 10 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować łyżeczkę sosu pomidorowego lub ketchupu i posypać oregano. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć ją na spodach pizzy. Rozłożyć na to pokrojoną w kostkę szynkę, następnie ułożyć paski z sera żółtego. Z pokrojonych czarnych oliwek uformować oczy. Ułożyć mini pizze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.


 

 

Nachosy z salsą pomidorową

 

Składniki:

  • 2 opakowania chipsów typu Nachos
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 cebulki szalotki
  • opcjonalnie: łyżka posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Do rondelka włożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i bardzo drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Opcjonalnie na górę dodać posiekaną świeżą kolendrę. Chipsy można podawać na ciepło, podgrzewając je wcześniej w piekarniku (opcjonalnie na górę można zetrzeć ser).  

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama