Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 08:11
Reklama

Grill na majówkę. Uczta mięsożerców

Nie ma udanego majowego weekendu bez grilla. Tak uważa wielu Polaków i nawet jeśli pogoda nie dopisuje, to przenoszą się do altan czy kuchni. Wiele osób stawia na mięso, ale na kiełbasie świat się nie kończy.
Grill na majówkę. Uczta mięsożerców

Autor: fot. iStock

 

Elektrycznego grilla można śmiało użyć w kuchni, ale prawdziwe grillowanie musi odbywać się pod gołym niebem. Przygotowując się do majówki, wiele osób wyciąga grille z garaży, składa je, czyści ruszt i robi zapasy węgla drzewnego. Podczas takich zakupów Polacy zaopatrują się w jedzenie i nie ma co ukrywać, że grillowanie nieodłącznie wiąże się z mięsem. Najprościej jest przygotować kiełbasę, ale to pójście na łatwiznę. Można przecież postawić na bardziej pracochłonne przepisy.

 

Żeberka

 

Składniki:

  • cebula
  • pomidory
  • pieprz cayenne
  • goździki
  • ziele angielskie w ziarnach
  • sól i pieprz
  • miód
  • piwo
  • żeberka

 

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba podsmażyć i dodać do niej pokrojone pomidory. Całość doprawia się pieprzem cayenne wcześniej roztartym w moździerzu. Tak samo robi się z goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego. Trzeba dodać sól i pieprz do smaku i gotować tak długo, aż zredukuje się płyn z pomidorów. Tak powstaje marynata do mięsa.

Kiedy uzyskuje się odpowiednią gęstość, dodaje się miód i trochę piwa.

Marynatą zalewa się żebraka i odstawia na kilka godzin.

Samo grillowanie też trwa długo. To nawet kolejne trzy godziny, a mięso musi być szczelnie zawinięte w folii. Całość musi być trzymana wysoko nad gorącym węglem, ale najlepiej nie nad żarem. Pod koniec grillowania mięso przesuwa się nad żar, aby się zarumieniło.

 

Kurczak z salsą ananasową

 

Składniki:

  • dowolne części kurczaka
  • ketchup
  • szalotka
  • czosnek
  • Iibir, mięta, cynamon, sos sojowy, mielone goździki, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • limonka

 

Wykonanie:

Kurczaka trzeba pokroić na mniejsze części i lekko je naciąć. W celu przygotowania marynaty trzeba wymieszać ketchup z szalotką, czosnkiem, imbirem, mielonymi goździkami, cynamonem, sosem sojowym, posiekanymi miętą i bazylią. Całość trzeba zmiksować w blenderze i zlać marynatą mięso. Najlepiej przechować całość w lodówce przez cały dzień.

Kurczaka należy ułożyć na tackach i postawić na grillu. Co jakiś czas trzeba przekładać mięso i grillować do czasu, aż się zarumieni.

Podawać trzeba z salsą, którą robi się z posiekanego w drobną kostkę ananasa z oliwą z oliwek,  ketchupem, sokiem z limonki oraz bazylią i miętą.

 

Skrzydełka z curry

 

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka
  • limonka
  • Iibir, czosnek, curry, ziarna kolendry, olej sezamowy, sól i pieprz

 

Wykonanie:

Trzeba zacząć od marynaty. Sok z limonki miesza się z olejem sezamowym, czosnkiem, startym imbirem i przyprawami. Zalewa się tym umyte skrzydełka i odstawia przynajmniej na godzinę. Koniecznie w chłodne miejsce.

Takie skrzydełka kładzie się na grillu i trzyma na nim około godziny. Co jakiś czas mięso trzeba przewrócić.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama