Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 14:17
Reklama Przekaż 1,5 % podatku dla Ewy Misztal

Majówka z grillem. Coś do dania głównego

Sałatki, sosy, pasty. Mięso i warzywa z grilla to jedno, ale często wymagają dodatków. Jak je przygotować?
Majówka z grillem. Coś do dania głównego

Autor: fot. iStock

 

Prawdziwa uczta grillowa nie ogranicza się do dania głównego, bo znakomitym jego uzupełnieniem są sałatki i sosy. Te pierwsze często same mogą „zagrać pierwszoplanową rolę”.

 

Sos czosnkowy

 

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

Trzeba pamiętać, że zwiększając lub zmniejszając ilość czosnku, można sporządzić sos łagodny lub ostrzejszy. 2 ząbki to ilość pozwalająca na przygotowanie średniego sosu.

Czosnek się zgniata, ściera lub przeciska przez praskę. Dodaje się go do jogurtu i miesza. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby następnie dodać majonez. Sos należy doprawić sola i pieprzem.

 

Sos BBQ

 

Składniki:

  • 0,5 kg pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta wędzonej papryki, cynamonu, imbiru, chilli

 

Wykonanie:

Obrane i pokrojone pomidory należy zmiksować w blenderze. Posiekaną cebulę z czosnkiem trzeba podsmażyć na oliwie. Miesza się to z pomidorami w garnku i dodaje sos sojowy oraz ocet winny. Miksturę gotuje się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje się cukier i gotuje około 15 minut. Na koniec dodaje się pozostałe przyprawy do smaku i gotuje ok. 5 minut.

 

Sałatka z granatem

 

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • pomidory
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • owoc granatu
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Orzechy sieka się na drobno i miesza oliwą. Pomidory kroi się w ćwiartki, a ogórki i rzodkiewkę w plasterki. Całość miesza się i przyprawia, a na koniec posypuje owocami granatu.

 

Zielona sałatka

 

Składniki:

  • czosnek
  • oliwki
  • szpinak
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Posiekany czosnek trzeba wymieszać z oliwą. Tym sosem polewa się przekrojone na pół oliwki i porwany na mniejsze części szpinak. Doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje oregano. Sałatka pasuje do grillowanego pieczywa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama