Prawdziwa uczta grillowa nie ogranicza się do dania głównego, bo znakomitym jego uzupełnieniem są sałatki i sosy. Te pierwsze często same mogą „zagrać pierwszoplanową rolę”.
Sos czosnkowy
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Trzeba pamiętać, że zwiększając lub zmniejszając ilość czosnku, można sporządzić sos łagodny lub ostrzejszy. 2 ząbki to ilość pozwalająca na przygotowanie średniego sosu.
Czosnek się zgniata, ściera lub przeciska przez praskę. Dodaje się go do jogurtu i miesza. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby następnie dodać majonez. Sos należy doprawić sola i pieprzem.
Sos BBQ
Składniki:
- 0,5 kg pomidorów
- oliwa z oliwek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta wędzonej papryki, cynamonu, imbiru, chilli
Wykonanie:
Obrane i pokrojone pomidory należy zmiksować w blenderze. Posiekaną cebulę z czosnkiem trzeba podsmażyć na oliwie. Miesza się to z pomidorami w garnku i dodaje sos sojowy oraz ocet winny. Miksturę gotuje się, aż zgęstnieje, a następnie dodaje się cukier i gotuje około 15 minut. Na koniec dodaje się pozostałe przyprawy do smaku i gotuje ok. 5 minut.
Sałatka z granatem
Składniki:
- oliwa z oliwek
- orzechy włoskie
- pomidory
- ogórek
- rzodkiewka
- owoc granatu
- sól i pieprz
Wykonanie:
Orzechy sieka się na drobno i miesza oliwą. Pomidory kroi się w ćwiartki, a ogórki i rzodkiewkę w plasterki. Całość miesza się i przyprawia, a na koniec posypuje owocami granatu.
Zielona sałatka
Składniki:
- czosnek
- oliwki
- szpinak
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól i pieprz
Wykonanie:
Posiekany czosnek trzeba wymieszać z oliwą. Tym sosem polewa się przekrojone na pół oliwki i porwany na mniejsze części szpinak. Doprawia się solą i pieprzem oraz dodaje oregano. Sałatka pasuje do grillowanego pieczywa.
Napisz komentarz
Komentarze