Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 01:15
Reklama Przekaż 1,5 % podatku dla Ewy Misztal

Majówka z grillem. Nie samym mięsem człowiek żyje

Jeszcze kilka lat temu Polacy stawiali znak równości miedzy słowami „grill” i „mięso”. Ale czasy się zmieniają i dziś uczta grillowa to też święto dla osób, które stronią od mięsa.
Majówka z grillem. Nie samym mięsem człowiek żyje

Autor: fot. iStock

 

Prostsze w przygotowaniu, mniej pracochłonne i tak samo smaczne. To zalety warzyw (i niektórych owoców) z grilla. Nie więc nic dziwnego, że od dłuższego czasu majówkowy grill nie kojarzy się już tak powszechnie z samym mięsem.

 

Bataty

 

Składniki:

  • bataty
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Bataty kroi się na grube plastry i przyprawia. Z obu stron należy posmarować oliwą i odstawić na parę minut. Grillować do zarumienienia. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.

 

Ziemniaki Hasselback

 

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól i pieprz
  • olej kokosowy
  • czosnek
  • ser żółty
  • ziarna sezamu

 

Wykonanie:

Ziemniaki myje się i dokładnie obiera ze skóry. Należy je naciąć gęsto na głębokość około dwóch trzecich całego warzywa. W taki sposób tworzy się „harmonijka”. Przeciśnięty przez praskę czosnek doprawia się solem i pieprzem. Dodać należy olej kokosowy i starty drobno ser żółty. Taką mieszanką naciera się ziemniaki i grilluje w folii w wysokiej temperaturze.

Na koniec, tuż przed podaniem posypuje się sezamem.

 

Pita z fetą i cebulą

 

Składniki:

  • gotowa pita
  • cebula
  • ser feta
  • sól i pieprz
  • cukinia

 

Wykonanie:

Cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić. Warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę. Dopiero potem należy je grillować. Gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser. Całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama