Czym są elektrolity i jaką pełnią funkcję?
Elektrolity to substancje odpowiedzialne za zachowanie homeostazy organizmu, rozpuszczające się w płynach ustrojowych człowieka. Biorą udział w reakcjach zachodzących w organizmie, jako element enzymów. Odgrywają rolę w wielu funkcjach jak choćby budowie kośćca, zębów, utrzymaniu stałego ciśnienia krwi, czy w generowaniu impulsów nerwowych i przesyłaniu informacji pomiędzy mózgiem a resztą ciała. Ich niedobór zaburza prawidłowe działanie organizmu, powodując drżenie ciała, obrzęki, zaburzenia rytmu serca, omdlenia. W ciężkich przypadkach może dojść do paraliżu, niewydolności nerek, czy osteoporozy.
Pięć powodów, dla których należy uzupełniać elektrolity
- Najczęstszym powodem do sięgnięcia po elektrolity są biegunki i wymioty. Mogą one szybko doprowadzić do odwodnienia, zwłaszcza u małych dzieci. Na temat odwodnienia więcej informacji znaleźć można w artykule: „Zdrowie to podstawa – pamiętaj o nawadnianiu!”
- Drugim powodem, dla którego należy sięgnąć po elektrolity, są różnego rodzaju diety. Dieta eliminacyjna lub głodówka może doprowadzić do niedoboru minerałów w organizmie i w konsekwencji zaburzyć jego pracę.
- Uprawianie sportu to duży wydatek energetyczny, organizm wydala wówczas więcej potu. Może to prowadzić do kurczy mięśni i odwodnienia.
- Gorączka również grozi odwodnieniem. Na stronie: https://www.orsalit.pl znaleźć można preparaty skutecznie nawadniające, które szybko uzupełnią niedobory płynów i składników mineralnych.
- Błędy żywieniowe w codziennej diecie także mogą doprowadzić do deficytów minerałów.
Jak uzupełniać elektrolity?
Aby wyrównać straty elektrolitów, konieczne jest przyjmowanie wody z dużą zawartości soli mineralnych. Pomocne są w tym napoje izotoniczne, zawierające węglowodany, witaminy i minerały, takie jak: sód, potas, magnez, wapń. Nie wystarczy jednak samo picie wody, gdyż nie zawiera ona tych cennych dla zdrowia minerałów. Warto również zadbać o właściwie zbilansowaną dietę, która ich dostarcza. Banany, jogurty, sardynki, rośliny strączkowe, czy gorzka czekolada powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie.