Intensywność pobierania fosforu uzależniona jest ściśle od wilgotności, odczynu gleby, a także wieku rośliny. Zauważalna jest zależność, iż w młodej roślinie jest go więcej niż w starszej. Stopniowo wraz z dojrzewaniem rośliny następuje również przemieszczanie fosforu z organów wegetatywnych do generatywnych. Dowodem na to jest większa zawartość składnika w ziarnie aniżeli w słomie.
Dostarczanie roślinom fosforu jest szczególnie ważne w pierwszych tygodniach ich rozwoju. Wtedy bowiem pierwiastek stymuluje wzrost korzeni, co pozytywnie wpływa na ilość pobieranej przez roślinę wody oraz składników mineralnych. Późniejsze nawożenie może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
Więcej na: środek na chwasty
Optymalna dawka fosforu przyczynia się do:
- zwiększenia tolerancji na niskie temperatury i wymarzanie,
- zwiększenia odporności na wyleganie i choroby bakteryjne,
- zwiększenia jakości plonów,
- przyśpieszenia procesu dojrzewania roślin.
Wpływ fosforu na plony
Fosfor nie wpływa bezpośrednio, lecz pośrednio na plony. Odgrywa istotną rolę w procesach życiowych, które z kolei wywołują pożądane skutki w jakości i wielkości plonów. Optymalne nawożenie tym pierwiastkiem przyczynia się więc do:
- wspomnianego zwiększonego wzrostu korzeni, co wpływa na lepsze ukorzenienie oraz krzewienie się zbóż,
- wzmocnienia ździebeł oraz łodyg dzięki zwiększeniu ilości lignin,
- lepszej reprodukcji (zwiększonej ilości nasion zawiązanych),
- skrócenia okresu dojrzewania nasion,
- zwiększenia tolerancji roślin na stresy,
- zwiększenie zdolności przezimowania roślin ozimych,
- zwiększona odporność na choroby.
Fosfor najlepiej wpływa na wzrost plonów w przypadku zbóż. Największe zapotrzebowanie na ten pierwiastek występuje w okresie krzewienia. Odżywianie fosforem wpływa na zwiększenie zawartości witamin A, B1 oraz C. Może jednak spowodować spadek zawartości białka.