Wszystko zależy od składników
Oglądając znane kulinarne show wiemy, że każdy szanujący się kucharz powinien jakość jedzenia stawiać na pierwszym miejscu. I słusznie! To odpowiedni dobór pełnowartościowych, świeżych składników nadaje potrawom ich wyjątkowy smak. Podobnie jest w przypadku ukochanej przez wszystkich pizzy. Ciasto zrobione z dobrego gatunku mąki oraz drożdży, nie różni się swoimi wartościami odżywczymi od pieczywa. Do tego prawdziwe pomidory, które są bogate w likopen. Włoscy naukowcy stwierdzili jego antynowotworowe działanie. Podobno osoby jedzące pizzę dwa razy w tygodniu są o 59% mniej zagrożone zachorowaniem na raka przełyku, o 34% na raka gardła, a 25% na raka jelita grubego. Wyniki te opublikowano nawet w „International Journal of Cancer”. Zanim jednak popadniemy w przesadny zachwyt, pamiętajmy, że użyte w pizzy pomidory powinny być ekologiczne, a także podgrzane z dodatkiem wysokiej klasy oliwy z oliwek.
Najpopularniejsza potrawa świata
Pizza pochodzi z włoskiego regionu Neapol, ale swoją sławę zawdzięcza Stanom Zjednoczonym. To tam sprzedawana jako tanie jedzenie dla ciężko pracujących ludzi została szybko rozsławiona na cały świat. Jest to więc potrawa prosta, którą można bez problemu samodzielnie przygotować w domu. Jednak nie oszukujmy się, do stworzenia dobrego ciasta należy mieć odrobinę umiejętności. Dlatego, jeśli brak nam cierpliwości warto udać się do zaufanego miejsca, gdzie pizzę tworzy się z pasją oraz miłością do smaku. Takim miejsce jest sieć sławnych pizzerii Dominium, gdzie w największych miastach w Polsce mamy okazję spróbować włoskich dań, w tym wyśmienitej pizzy w wielu wydaniach.
Najlepsza pizza w Gdańsku
Jedną z najlepszych pizz w Gdańsku znajdziemy bez wątpienia w tutejszej pizzerii Dominium. Znajduje się ona w Centrum Handlowym Alfa, co daje wspaniałą okazję na połączenie zakupów z pyszną kolacją lub obiadem. Szkoda życia na kulinarne eksperymenty! Pizza w Dominium Gdańsk wykonywana jest tylko ze świeżych i wyselekcjonowanych składników, dzięki czemu jest zawsze wyśmienita.





