Na niedobór żelaza bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. Jest kilka momentów w życiu w których ryzyko jest największe. Poniżej kilka z nich.
Obfite miesiączki - zazwyczaj organizm kobiety doskonale sobie radzi z ubytkiem krwi podczas okresu. Bywa jednak tak, że menstruacja trwa wyjątkowo długo i jest bardzo intensywna. Jeżeli dołożyć do tego dietę ubogą w żelazo można domniemać, że jest to przyczyna niedoboru tego pierwiastka.
Ciąża – szczególnie II i III trymestr. Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet w ciąży jest znacznie większe mimo ze wtedy nie miesiączkują. Związane jest to ze znacznym zwiększeniem liczby erytrocytów oraz transportem żelaza do płodu i łożyska. Zazwyczaj w tym stanie kobiety suplementują żelazo razem z kwasem foliowym.
Kolejna dieta odchudzająca – ta sytuacja może dotyczyć także mężczyzn, jednak kobiety mają większe tendencje do testowania kilku diet pod rząd. Szczególnie niebezpieczne są diety, które na długo eliminują pewne składniki z diety np. dieta wegetariańska, głodówka, itp. Często stosowane jedna po drugiej mogą doprowadzić do niedoborów witamin i minerałów w organizmie w tym żelaza.
Do niedoboru żelaza mogą się przyczynić także zabiegi chirurgiczne, w których nastąpiła duża utrata krwi. Zalecana jest wtedy suplementacja, a w krytycznych sytuacjach stosuje się transfuzję.
Jak przyjmować
Niedobór żelaza można wyrównać poprzez suplementację i stosowanie diety bogatej w mięso, podroby, buraki czy aronię. Jeśli chodzi o suplementy należy je przyjmować na czczo lub pomiędzy posiłkami popijając wodą. Przy niedoborze żelaza powinno wykluczyć się pokarmy, które utrudniają jego wchłanianie np. herbata, kawa, szpinak. Przed rozpoczęciem suplementacji żelaza należy zbadać jego poziom i skonsultować wyniki z lekarzem.




