Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
czwartek, 18 grudnia 2025 04:27
Reklama

Rodzaje kaszlu i jego przyczyny.

Kaszel to reakcja odruchowa na podrażnienie zakończeń nerwowych w błonie śluzowej górnych dróg oddechowych. Najczęściej wyróżniamy kaszel suchy i mokry, który pojawia się przy przeziębieniu. Jednak rodzajów kaszlu jest wiele, warto wiedzieć, o jakiej chorobie może świadczyć.
  • 19.06.2019 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Rodzaje kaszlu i jego przyczyny.

Jakie są rodzaje kaszlu?

Kaszel mokry występuje najczęściej w końcowej fazie choroby, np. zapaleniu płuc lub oskrzeli, rzadziej przy anginie. Natomiast kaszel suchy pojawia się już na początku zapalenia tchawicy czy oskrzeli lub po dostaniu się do dróg oddechowych odrobiny jedzenia. Charakterystyczny dla grypy, zapalenia płuc jest kaszel spastyczny, czyli powodujący silne napięcie mięśni. Pojawia się także przy astmie. Wyróżnia się także kaszel świszczący, który towarzyszy astmie oraz zapaleniu krtani. Przy chorobach zakaźnych u dzieci takich jak: błonicy, zapaleniu krtani i tchawicy wywołanych wirusem, mamy do czynienia z kaszlem szczekającym. Kaszel krtaniowy ma charakterystyczny świst wdechowy, pojawiający się w chorobach zapalnych krtani u dzieci. Przy krztuścu występuje kaszel napadowy, a osoby uczulone na pyłki lub pokarmy mogą miewać kaszel alergiczny. Wyróżnia się także kaszel poranny, który może świadczyć o chorobie przewlekłej lub rozstrzeniu oskrzeli, czyli ich zniekształceniu. Kaszel w nocy najczęściej występuje w astmie, a kaszel po jedzeniu wskazuje na refluks.

Jak łagodzić kaszel?

Można zastosować domowe sposoby na kaszel, jeśli stan chorego nie pogarsza się i temperatura nie wzrasta. W przeciwnym razie koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza, zwłaszcza jeśli dotyczy dziecka.

Zwykle w pierwszej kolejności sięgamy po syrop na kaszel. Można kupić gotowy syrop w aptece, po uprzedniej konsultacji z lekarzem lub farmaceutą, lub zrobić syrop w domu. Najpopularniejsze syropy to te z cebuli oraz młodych pędów sosny. Syrop z cebuli można przygotować w każdej chwili, zalewając pokrojoną cebulę miodem. Syrop jest gotowy w chwili, gdy cebula puści sok. Taki syrop ma silne właściwości dezynfekujące, zawiera cynk, selen, wapń i fosfor, a także wiele witamin wspomagających odporność. Syrop z sosny można zrobić na przełomie kwietnia i maja, kiedy pojawiają się młode pędy. Również dodajemy do nich miód i zostawiamy w miejscu nasłonecznionym w zamkniętym słoiku. Oprócz syropów dobrym sposobem są inhalacje, czyli wdychanie pary wodnej wzbogaconej ziołami np. rumiankiem lub olejkami np. eukaliptusowym, sandałowym, rozmarynowym. Trzeba pamiętać, że jeśli nie ma poprawy po 2-3 dniach, należy zgłosić się do lekarza.

Materiał zewnętrzny


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaKino Helios Tczew zaprasza!
Reklama
Reklama