Jak działa wątroba?
Jest bardzo ważnym organem pełniącym funkcje w prawie wszystkich przemianach biochemicznych zachodzących w organizmie. Dzięki wątrobie możliwe jest trawienie, ponieważ wytwarza niezbędną do tych procesów żółć, ale też magazynuje substancje odżywcze, minerały i witaminy. Oprócz tego pochłania i neutralizuje różne toksyny znajdujące się w organizmie. Zamienia skrobię w cukier i produkuje związki potrzebne do krzepnienia krwi.
Często można usłyszeć, jak ktoś skarży się na ból wątroby. Nie jest do końca prawda, ponieważ wątroba nie jest unerwiona. Ból powstaje w w wyniku powiększenia się narządu oraz otaczającej go otrzewnej. Nieprzyjemne uczucia chorego mogą też wynikać z ucisku wątroby na sąsiadujące z nią narządy.
Co wpływa na obciążenie wątroby?
Jest kilka czynników mogących mieć bardzo duży wpływ na obtłuszczenie wątroby. Jest to przeważnie alkohol, spożywany w dużych ilościach, wtedy dochodzi do rozwinięcia się stanu zapalnego narządu. Może też wynikać z nadmiernego spożywania tłustych potraw i związanych z tym problemów metabolicznych. Przyczyną obciążenia wątroby bywa też zakrzepica żył wątrobowych czy prawo-komorowa niewydolność serca. Polekowe, wirusowe i autoimmunologiczne zapalenie wątroby – to również czynniki, które mogą wywołać ból tego narządu. Oprócz przyczyn związanych typowo z wątrobą odczuwanie dyskomfortu tego miejsca może też być wywołane schorzeniami innych elementów układu pokarmowego. Może to być np. kamica żółciowa, wrzody dwunastnicy i żołądka, niedrożność i zapalenia jelit.
Jak sobie z tym radzić?
Czasami przyczyną bólu wątroby i uczucia nieprzyjemnej pełności i wzdęć jest zjedzenie obfitego, często tez tłustego posiłku. Najczęściej jednak dyskomfort ten szybko mija i za jakiś czas nie ma śladu po nieprzyjemnych dolegliwościach. Zawisze jednak można unikać nawet drobnych problemów z wątrobą, jedząc posiłki o stałych porach, częściej, a w mniejszych ilościach. Duży wpływ na pracę wątroby ma także sposób jedzenia. Dłuższe przeżuwanie kęsów pozwala jej na spokojniejszą pracę i szybsze wyłapanie z pożywienia szkodliwych substancji. Ważne jest także spożywanie owoców i warzyw oraz dodawanie do posiłków ziół mających właściwości rozkurczające i przyspieszające trawienie jak np. majeranek, kminek, mięta, tymianek czy oregano.
Leki bez recepty
Warto też wspomagać się środkami z apteki, dzięki którym praca wątroby zostaje usprawniona. Wśród nich można znaleźć m.in. takie leju jak essentiale max, Raphacholin czy Sylimarol. Większość z nich działa na posobnych zasadach - -przynosi ulgę w uczuciu ucisku w prawym nadbrzuszu, zwiększa apetyt, pomaga również w stanach zapalnych wątroby. Wspomagają fizjologiczne funkcje wątroby i działają przeciwzapalnie. Dostępne są w formie tabletek, kapsułek, płynów, wzbogacają codzienną dietę składnikami odżywczymi, zapewniającymi prawidłowe funkcjonowania układu pokarmowego.





