Sezon truskawkowy w pełni
Ceny z dnia na dzień spadają i teraz kilogram owoców można kupić za ok. 18 złotych, a będzie jeszcze taniej.
„Należą do najpopularniejszych owoców jagodowych na świecie. Uprawiane są globalnie, również na szeroką skalę w Polsce, która należy do czołowych producentów tych owoców w Europie. Truskawki od lat cieszą się niesłabnącą popularnością” – przypomina Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, której naukowcy we 0współpracy z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskiego z Olsztyna zbadali owoce.
Wiele o truskawkach już wiemy. Na przykład to, że są bogate w witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy, żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Co do witaminy C ustępują tylko czarnej porzeczce.
Ale jest coś, czego o nich nie wiedzieliśmy.
To ląduje w koszu
Kiedy je się truskawki, naturalnie odrywa się szypułkę i wrzuca się ją do kosza. Tymczasem są to „niedoceniane fragmenty rośliny”.
– Szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu – wylicza Radosław Bogusz z SGGW.
I dodaje: – Obecne są w nich również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu.
Możesz zmiksować, dodać do innych ziół
Stąd właśnie propozycja, żeby przemysł spożywczy zainteresował się szypułkami i znalazł sposób na ich wykorzystanie. Zwłaszcza że wpisuje się to w ekologiczny trend „zero waste”.
Ale szypułki można wykorzystać także w domu.
– Szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni. W przyszłości widzę również ich szersze zastosowanie w branży spożywczej – jako ekstrakty lub pojedyncze składniki wyodrębniane z tej niedocenianej części rośliny – radzi Radosław Bogusz.



!["Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA] "Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-chce-znow-byc-tata-na-100-historia-piotra-wegiery-i-apel-o-pomoc-rozmowa-1762540882.png)
![Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA] Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-jak-poruszamy-sie-po-tczewie-miasto-pyta-mieszkancow-o-komunikacje-publiczna-1761729809.jpg)




Napisz komentarz
Komentarze