Z badania portalu Briefly i firmy badawczej Maison&Partners wynika, że w ostatnich 12 miesiącach co drugi Polak zorganizował minimum jedno przyjęcie dla znajomych lub rodziny. A każdy z nas w ciągu roku uczestniczy średnio w czterech takich wydarzeniach.
W minimum jednej imprezie okolicznościowej uczestniczyło 83 proc. Polaków. 60 proc. było gościem na co najmniej jednym przyjęciu, które odbyło się poza domem.
Imprezy urodzinowe trzymają się mocno
Upodabniamy się do społeczeństw globalnej północy ceniących prywatność. Właśnie dlatego potrzebujemy oficjalnych pretekstów i regularnych okazji do spotkań z rodziną i znajomymi.
– Tomasz Szczęśniak, prezes portalu Briefly, współautor badania „Imprezy okolicznościowe w Polsce 2025”.
I dodaje:
Tradycyjne przyjęcia jak wesela, komunie czy wydarzenia firmowe nie do końca to zapewniają. Stąd rosnąca, nie tylko w młodym pokoleniu, popularność organizacji imprez urodzinowych i wciąż trzymająca się mocno wśród osób 55 plus chęć zapraszania na imieniny.
Z największym wyprzedzeniem planujemy przyjęcia weselne
Kalendarz organizacji przyjęć w Polsce ma dwa bieguny. Pierwszy to komunijny maj, a drugi to grudzień, jeden z najbardziej dochodowych okresów w roku dla restauratorów z racji firmowych spotkań przedświątecznych.
Tomasz Szczęśniak z portalu Briefly
W przypadku przyjęcia komunijnego rodzice rezerwują restaurację 7-8 miesięcy wcześniej. W przypadku wigilii firmowych rezerwacje zaczynają się na przełomie września i października.
W ocenie autorów raportu pierwsze dwa miesiące roku to tradycyjny czas na studniówki i bale karnawałowe. Kwiecień to najpopularniejszy okres na chrzciny. Przyjęcia weselne odbywają się najczęściej w czerwcu, sierpniu i wrześniu.
Z największym wyprzedzeniem planujemy przyjęcia weselne.
„Dla tych w tradycyjnej, hucznej formule lokal trzeba rezerwować statystycznie rok przed ślubem. Natomiast, gdy urządzany jest obiad poślubny w restauracji, zazwyczaj 6-7 miesięcy wcześniej” – wynika z raportu.
„Studniówki planujemy około rok wcześniej. W przypadku imprez urodzinowych najwcześniej przygotowania rozpoczynają organizatorzy osiemnastek – około. 5 miesięcy przed imprezą. Natomiast lokale na urodziny dzieci rezerwujemy z 1-, 2-miesięcznym wyprzedzeniem” – wyliczają autorzy opracowani.
W tym roku „talerzyk” kosztował tyle
Jak podają autorzy raportu, w 2025 roku średni koszt przyjęcia komunijnego w restauracji lub sali bankietowej wynosił 225 zł za osobę dorosłą.
W ciągu ostatnich dwóch lat ceny wzrosły o ok. 15 proc., zaś w porównaniu do okresu sprzed pandemii – prawie 70 proc.


!["Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA] "Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-chce-znow-byc-tata-na-100-historia-piotra-wegiery-i-apel-o-pomoc-rozmowa-1762540882.png)
![Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA] Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-jak-poruszamy-sie-po-tczewie-miasto-pyta-mieszkancow-o-komunikacje-publiczna-1761729809.jpg)



Napisz komentarz
Komentarze