
Tegorocznym tematem przewodnim wydarzenia był ziemniak. Zgromadzeni mogli skosztować dań z kociewskiej bulwy stworzonych przez Koła Gospodyń Wiejskiej z Lignów Szlacheckich, Brzuść, Gorzędzieja oraz Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie. Poza degustacją, na zgromadzonych czekała projekcja filmu "Na Kociewiu rok cały - Wykopki". Można było także wziąć udział w konkursie na rzeźbę z ziemniaka w trzech kategoriach wiekowych: klas podstawowych I-IV, V-VIII oraz szkół ponadpodstawowych i dorosłych. Zwyciężyli w nich kolejno - Leon Żygowski, Franciszek Szczucki oraz Agata Drzewucka.
Kuchnia wyróżnia nasz region?
Jak mówiła podczas prelekcji o naszych lokalnych kulinariach Izabela Czogała - etnolog z gniewskiego oddziału Muzeum Archeologicznego w Gdańsku, typowych dań kuchni kociewskiej jest mało. Jej pochodzenie zawdzięczamy mieszaniu się kultur w regionie.
Możemy wyróżnić wpływy kuchni ogólnopomorskiej, niemieckiej, skandynawskiej, kuchni Kujaw, Wielkopolski czy Kaszub. [...] Potrawy zapożyczone z innych macierzystych kuchni urozmaicone regionalnymi dodatkami lub przyrządzane we własny sposób uzyskiwały odrębny charakter. I tak powstało lokalne jadło. Na Kociewiu znane od pokoleń.
- Izabela Czogała
Jak mogliśmy się dowiedzieć, jadłospis na tych ziemiach nie był zbyt różnorodny. Dominowały produkty pochodzenia roślinnego - warzywa, owoce i pieczywo. Ludzie żyjący nad jeziorami częściej sięgali także po ryby. Wyrobów mięsnych (wieprzowinę, baranina, wołowina) kosztowano w przypadku ważnych uroczystości rodzinnych i świąt kościelnych. Podstawą kuchni naszych przodków były łatwo dostępne zboża czy ziemniaki. Z bohatera 15. sympozjum przyrządzano kartofle w mundurkach, szturany - miażdżone kartofle, placki, golce oraz kluski, najczęściej podawane ze skwarkami i oblewane tłuszczem. Na Kociewiu jadano również zupę ziemniaczaną (rozgotówę), kartoflankę zaprawianą octem czy szandar (tarte ziemniaki z boczkiem formowane w placek).
Umówmy się, że wyróżnikiem Kociewia, czy jednym z wyróżników wcale nie jest kuchnia. Są inne elementy: gwara, fantastyczny haft, który jest inny od tego w sąsiednich regionach. W naszej kuchni [...] są potrawy, które występują u innych. Trudno pewnie przebić się z naszym szandarem w Polsce i powiedzieć: "tak, jedyny niepowtarzalny jest ten kociewski", kiedy babka ziemniaczana występuje na wschodzie. [...] Myślę, że pewne elementy z naszej kuchni można wyciągnąć i powiedzieć: "Okej, to jest kociewskie, chcemy to promować".
- Piotr Kończewski, Lokalna Organizacja Turystyczna Kociewie
Nie tylko bulwa
W poprzednich latach sympozja obracały się wokół innych produktów regionalnych, takich jak burak, gruszka, fasola i dynia. Ostatnie trzy edycje odbywały się w terminach bliższych Bożego Narodzenia. Wszystko po to, żeby na warsztat wziąć kociewskie tradycje świąteczne. Przez 15 lat degustacjom towarzyszą występy artystyczne. W tym roku na scenie subkowskiego Domu Kultury wystąpił zespół Subkowiaki, zaś w przeszłości na tych samych deskach można było usłyszeć Artura Barcisia, Cezarego Żaka czy Zbigniewa Wodeckiego.
Zawsze było ważne to dla mnie, żeby ta kuchnia wszędzie zaistniała, bo kuchnia towarzyszy wszystkim dziedzinom życia - muzyce, teatrowi, malarstwu, jest wszędzie.
- tłumaczyła współtwórczyni sympozjum Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet oraz KGW Lignowy Szlacheckie
Zapraszamy do wysłuchania reportażu z wydarzenia...
... oraz rozmów: z Krystyną Gierszewską (z którą rozmawialiśmy o genezie cyklu, jego organizacji czy nowych wydarzeniach promujących kociewską kuchnię)...
... i Piotrem Kończewskim (opowiadającym o efektach 15 sympozjów i cechach charakterystycznych lokalnego jedzenia):


![Kociewie od kuchni. Za nami XV Sympozjum Kulinarne w Subkowach [REPORTAŻ] Kociewie od kuchni. Za nami XV Sympozjum Kulinarne w Subkowach [REPORTAŻ]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/xl--1760349963.jpg)


!["Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA] "Chcę znów być tatą na 100%" - historia Piotra Wegiery i apel o pomoc [ROZMOWA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-chce-znow-byc-tata-na-100-historia-piotra-wegiery-i-apel-o-pomoc-rozmowa-1762540882.png)
![Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA] Jak poruszamy się po Tczewie? Miasto pyta mieszkańców o komunikację publiczną [ANKIETA]](https://static2.radiotczew.pl/data/articles/sm-16x9-jak-poruszamy-sie-po-tczewie-miasto-pyta-mieszkancow-o-komunikacje-publiczna-1761729809.jpg)



Napisz komentarz
Komentarze