Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 5 grudnia 2025 05:39
Reklama

Jak uniknąć cukrzycy? [ROZMOWA]

W piątek 14 listopada przypadał Światowy Dzień Cukrzycy. Dietetyczka Marlena Zaremba opowiedziała naszym słuchaczom o profilaktyce i badaniach oraz obaliła najpopularniejsze mity dotyczące zwyczajów żywieniowych.
Jak uniknąć cukrzycy? [ROZMOWA]
Marlena Zaremba

Autor: Jan Krupiński

 

Cukrzyca - czyli przewlekła choroba metaboliczna - trapi w Polsce 3 miliony osób. Polega ona na problemach związanych z nieodpowiednim poziomem glukozy we krwi. 

 

Cichy, ale groźny wróg 

 

Cukrzyca przez wiele lat może pozostać niezauważona. Jednym z symptomów świadczących o problemie może być duża senność po posiłku. Co ciekawe nawet 9 na 10 przypadków cukrzycy typu II można było uniknąć, gdyby w porę zmieniono niezdrowy styl życia.

 

Najczęściej spotykane są dwa typy cukrzycy, które tak naprawdę niewiele mają ze sobą wspólnego, czyli typ pierwszy, który jest o podłożu autoimmunologicznym i pojawia się zwykle w młodym wieku i wymaga leczenia insuliną. A także cukrzyca typu drugiego ta częściej spotykana, znacznie częściej niestety, która jest związana głównie ze stylem życia, nieprawidłową dietą, nadwagą i brakiem ruchu.

Marlena Zaremba

 

Za czynniki sprzyjające cukrzycy uważa się dietę opartą na wysoko przetworzonych produktach, nadmiarze słodyczy, słodkich napojów oraz fast foodów. Jeśli dodamy do tego brak ruchu to stajemy się realnie zagrożeni nadwagą, której często towarzyszy insulinoodporność.  

 

Wystarczy kilka zmian: regularne posiłki, większa ilość warzyw, mniej cukru i codzienna, chociaż minimalna dawka ruchu i już po kilku tygodniach można poprawić wyniki i samopoczucie. Wielu pacjentów, którzy wprowadzają te zmiany, rzeczywiście odczuwają realne efekty.

Marlena Zaremba

 

Zero to nie zawsze zero

 

Jednym z najbardziej szkodliwych mitów dietetycznych jest przeświadczenie, że produkty z dopiskiem "zero" są pozbawione substancji słodzących. 

 

Pamiętajmy o tym, że te produkty "fit" czy też te, które mają napis bez cukru, wcale nie są lepsze. Często mają dodane tłuszcze trans, wzmacniacze smaku czy różne inne słodziki, które tak naprawdę nie są korzystne dla naszego zdrowia.

Marlena Zaremba

Ponadto często błędnie przyjmuje się, że cukrzyca dotyczy tylko osób starszych. W XXI wieku na to schorzenie cierpi co raz więcej ludzi młodych, w tym również dzieci. Powód jest prosty. Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów z wysoką zawartością cukru. Nawet takich, po których się tego nie spodziewamy. Ludzki mózg szybko przyzwyczaja się do cukru, dlatego producenci nie wahają się go stosować w swoich wyrobach. 

Nasze zdrowie zależy także od ruchu. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej tylko niespełna 30% Polaków spełnia zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące minimalnej dawki aktywności fizycznej w czasie wolnym.

Zawsze powtarzam, że te 7000 kroków dziennie to jest takie absolutne minimum, które każdy z nas powinien wykonać. To nie jest żadna dodatkowa aktywność fizyczna, tylko takie minimum, które każdy z człowiek powinien zrobić.

Marlena Zaremba

Zapraszamy do odsłuchania całej rozmowy z Marleną Zarembą. 

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama