Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
piątek, 5 grudnia 2025 07:54
Reklama

Zdrowie zaczyna się na talerzu. O planowaniu posiłków, etykietach i mitach żywieniowych [ROZMOWA]

Świadome odżywianie, planowanie posiłków i zdrowy styl życia to nie chwilowa moda, lecz inwestycja w długoterminowe samopoczucie i odporność organizmu.
Zdrowie zaczyna się na talerzu. O planowaniu posiłków, etykietach i mitach żywieniowych [ROZMOWA]

Autor: Aleksandra Hotowy

W studiu gościliśmy Emilię Hallmann, dietetyczkę i psychodietetyczkę z 12-letnim doświadczeniem, która podzieliła się z nami cennymi spostrzeżeniami na temat zdrowego stylu życia. Rozmowa, pełna praktycznych porad i refleksji, oscylowała wokół jedzenia, planowania, aktywności fizycznej i świadomości naszych codziennych wyborów.

 

Jesteśmy tym, co jemy, czy aby na pewno?

 

Zjem pizzę, to nie znaczy, że stanę się tą pizzą.

- Emilia Hlalmann

Dodając, że mimo to nasze wybory żywieniowe bardzo rzutują na naszą kondycję, ogólne samopoczucie, stan zdrowia. Jak zaznacza, kluczowe jest wybieranie produktów prostych, o krótkim składzie, najlepiej lokalnych i planowanie posiłków z wyprzedzeniem. 

Jeżeli pominiemy element planowania, to wtedy z całą pewnością nie jesteśmy sobie w stanie skonstruować zdrowego posiłku.

- Emilia Hlalmann

 

Hallmann zauważa, że często do jedzenia podchodzimy emocjonalnie. 

 

Pomijamy posiłki, po prostu podjadamy, skubiemy. I zapominamy w tym wszystkim o sobie, o dbaniu o tą naszą wspaniałą maszynę, jaką jest nasz organizm.

- Emilia Hlalmann

 

Skład ma znaczenie

 

Czytanie etykiet to według dietetyczki klucz do mądrych wyborów. 

 

Jeżeli na opakowaniu mamy napisane, że to pochodzi z upraw ekologicznych (…) to wtedy jest większa szansa na to, że my będziemy mieć tych zanieczyszczeń mniej.

- Emilia Hlalmann

Ostrzega jednak również przed rutyną: 

 

Nie jedzmy ciągle jednego rodzaju kaszy (…) niech to będzie pęczak, jaglana, gryczana, żeby to nie była cały czas jedna i ta sama kasza.

- Emilia Hlalmann

 

Tego typu planowanie ma sens – przekonuje Hallmann, jeśli tylko opiera się na rozsądnych produktach.

 

Nie tylko co, ale i jak jemy

 

Najlepiej jeść w miłej, spokojnej atmosferze, robić to w sposób świadomy, powoli, delektować się tym co jemy. Przyjazne okoliczności nie zawsze wystarczą, jeśli tempo jedzenia przypomina wojskowy dryl.

 

Z jakimi problemami trafiamy do dietetyka?

 

Zazwyczaj są to osoby, które w pierwszej kolejności myślą o tym, żeby gdzieś tam zgubić parę kilogramów, ale przy okazji też chorują na takie choroby metaboliczne jak insulinooporność, cukrzyca czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

–  Emilia Hallmann 

 

Częste są też problemy z układem trawiennym. W takich przypadkach kluczowe jest podejście indywidualne i stopniowe wprowadzanie zmian. Piramida żywieniowa ulega nieustannym zmianom. Aktualnie od tej piramidy się odchodzi, tylko mamy bardziej zdrowy talerz. 

 

Połowę powinny stanowić warzywa i owoce z naciskiem na warzywa, 1/4 to źródła białka (zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego), a pozostała część to węglowodany.

–  Emilia Hallmann 

 

Duże znaczenie w dbałości o zdrowie ma aktywność fizyczna.

 

Na pewno fajnie jest wybrać taką formę aktywności fizycznej, która będzie nam dawała przyjemność.

–  Emilia Hallmann 

 

Kluczem jest indywidualizacja. Więcej na temat zdrowia dowiecie się słuchając rozmowy, którą z gościem przeprowadziła Aleksandra Hotowy.

 

 

A na koniec kilka zasad profesora Bergera przywołanych przez Emilię Hallmann:

  • Urozmaicenie
  • Umiarkowanie
  • Uregulowanie
  • Unikanie nadmiarów (soli, cukru)
  • Umiejętność przyrządzania potraw
  • Uprawianie sportu
  • Uśmiech i dystans

Podsumowuje pięknie i trafnie: „Organizm sobie poradzi, jeżeli my będziemy faktycznie dokonywać tych wyborów świadomie.”

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama